Aung San Suu Kyi mogla bi biti optužena za genocid nad Rohinjama

18. Dec 2017. | 16:54 | NV
aung

Najviši UN-ov službenik za ljudska prava pojačao je upozorenje mijanmarskoj čelnici zbog genocida nad Rohinjama, piše Reuters.

Zeid Ra’ad al-Hussein, UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava, izjavio je da ga ne bi iznenadilo da sud jednog dana zaključi da je u Mijanmaru počinjen genocid nad muslimanskom manjinom Rohinja.

Zeid je za BBC izjavio da su napadi na Rohinje “dobro promišljeni i isplanirani” te da je zatražio od mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi da više učini kako bi zaustavila nasilje vojske.

Zeid je ranije progon Rohinja u mijanmarskoj saveznoj državi Rahin nazvao “klasičnim primjerom etničkog čišćenja” te izjavio da niko ne može isključiti elemente genocida nad Rohinjama.

Mijanmarske vlasti uporno poriču ove optužbe, a vojska tvrdi da su njihovi napadi “legitimna operacija protiv pobunjenika”.

Zeid je također rekao da zbog ravnodušnog stava mijanmarskih vlasti prema progonu Rohinja strahuje da bi trenutna kriza mogla biti “samo početna faza nečega mnogo goreg”. Za BBC je izjavio da se boji stvaranja džihadističkih skupina u velikim izbjegličkim kampovima u Bangladešu, koje bi mogle napasti Mijanmar i tamošnje budističke hramove.

Zeid nije naveo koji sud bi mogao suditi mijanmarskoj vlasti i vojsci. Mijanmar ne pripada nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda, a slučaj može uputiti UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Organizacija Human Rights Watch objavila je da je vojska u Mijanmaru od oktobra spalila 40 sela Rohinja. Oko 870.000 Rohinja pobjeglo je u Bangladeš, a svjedoci progona su opisali sistematsko ubijanje, mučenje i silovanje muslimanske manjine.

 

NV / NAP

Na vrh