Austrija pojačala kontrole na granicama

Austrija je pojačala kontrole na istočnim granicama, objavila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova, nakon što se 71 izbjeglica ugušila prošle sedmice u napuštenom kamionu na austrijskom autoputu gdje je stigao iz Mađarske

31. Aug 2015. | 10:57 | S.K
46135

"Provodit ćemo kontrole do daljnjega na svim važnijih graničnim prijelazima na istoku pregledavajući sva vozila koja imaju mjesta za skrivanje krijumčarenih ljudi", kazala je Johanna Mikl-Leitner za ORF radio.

Austrija ima istočne granice prema Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Češkoj. Na mađarskom autoputu koji vodi prema Austriji u ponedjeljak su se počele stvarati kilometarske kolone nakon što je Austrija uvela strože kontrole, izvijestila je mađarska novinska agencija MTI.

Na autoputu M1 kolona je dosegnula 20 kilometara a kolone su se počele stvarati i na drugim prometnicama prema Austriji.

Tokom protekla tri dana mađarska je policija uhvatila 8.792 migranta koji su ilegalno prešli u Mađarsku uglavnom iz Srbije.

Mađarska je policija u nedjelju objavila da je uhapsila i petu osobu osumnjičenu za smrt 71 migranta koji su se, prema prvim nalazima obdukcije, ugušili u kamionu hladnjači. 

Oznake: >

Na vrh