Austrija sa mlađahnim Kurzem

16. Oct 2017. | 20:28 | Zijad Bećirović
zijad becirovic(10)

Rezultati parlamentarnih izbora u Republici Austriji ne predstavljaju iznenađenje. Pobjeda austrijske Narodnjačke partije (ÖVP) na čelu sa 31-godišnjim Sebastianom Kurzem je bila očekivana. Već niz godina na austrijskoj sceni imamo veliku koaliciju između Socijaldemokratske partije (SPÖ) i Narodnjačke partije (ÖVP). Kada to usporedimo da velikom koalicijom u Njemačkoj između CDU/CSU i SPD može se zaključiti da u takvim koalicijama neko mora platiti cijenu, a to je obično slabiji partner. Tako se desilo u Njemačkoj da su Socijaldemokrate (SPD) doživjeli potpuni fijasko na nedavnim izborima za njemački Bundestag, dok je nešto slabiji rezultat postigao i CDU Angele Merkel.

Pošto se u Austriji sa velikom pažnjom prate dešavanja u susjednoj Njemačkoj, a zbog jezičke istovjetnosti, ta povezanost je još veća nego što bi inače bila. Mladi Kurz je shvatio da bi sudbinu SPD-a u Austriji mogla doživjeti njegova ÖVP. Zbog toga je posljednju godinu dana posvetio rebrendingu ÖVP i sebe nametnuo kao novog lidera Narodnjaka. Želio je spriječiti sudbinu koju je doživio njemački SPD. U prilog su mu išla aktualna dešavanja u Evropi, migrantska i izbjeglička kriza i jačanje desničarskih stranaka i rast protiv muslimanskih osjećaja u Evropi.

Često su izjave Sebastiana Kurza odzvanjale u regionu posebno u Bosni i Hercegovini, jer je njihov sadržaj često bio (anti)muslimanski. Poznavaocima prilika u Austriji je jasno, da se Kurz svojom retorikom morao približiti Slobodnjačkoj stranci (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea, kako bi mu uzeo jedan dio biračkog tijela što je očigledno i uspio. Kurzeve izjave su izrečene tokom njegove zvanične i nezvanične izborne kampanje i treba ih tako uzeti. Ne smijemo zaboraviti činjenicu, da je Kurz produkt – koji ima svoju pozadinu – osoba koje su ga dovele na čelo ÖVP i financijski podržali da pokuša da dođe na kancelarski prijestol.

Pri tome neće biti lako sastaviti novu koaliciju, jer na čelu austrijske republike imamo Alexandera Van der Bellena, koji je jasno rekao da neće dodijeliti mandata onom ko misli formirati vladu sa antievropskim snagama, a tu se prije svega misli na Stracheve Slobodnjake, koji ne samo da izražavaju antievropski duh nego promoviraju i ne odriču se nacističkog naslijeđa.

Situacije poslije izbora nije ni malo jednostavno. Sastavljanje Vlade biće mukotrpno pogotovo kada se zna da je lider SPÖ  i aktualni kancelar Christian Kern izjavio, da ukoliko izgubi izbore SPÖ se seli u opoziciju.

Strah od Kurza i njegove politike ne smije biti pretjerana, ali izražava se zabrinutost zbog tijesnih veza između Aleksandra Vučića i njega. Treba podsjetiti da se ÖVP imala svijetli period u vrijeme nacizma i anschlussa Austrije – nije se podredila i poklonila Adolfu Hitleru, a da sadašnja Republika Austrija ima Veliku sestru u svom sjevernom susjedstvu ali i Velikog Brata, koje će morati uvažavati mlađahni Kurz ukoliko zauzme kancelarsku poziciju u modernoj austrijskoj republici.

*Doc. dr. Zijad Bećirović, Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana

 

NV / NAP

Na vrh