Austrija se odlučila za Van der Bellena, Hofer priznao poraz

4. Dec 2016. | 19:27 | NV
288924

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Alexanderu van der Bellenu pobjedu.

Već prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji, na osnovu 60 posto izbrojanih glasova, ranije popodne, ukazivali su da je na današnjim izborima pobjedio Van der Bellen, kandidat koga podržavaju Zeleni.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvjesnosti koju bi, kako se ocjenjivalo, donio izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Prema pomenutim preliminarnim rezultatima, Van der Bellen je osvojio 53,6 posto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Ta razlika se činila nedostižnom, a čekanje na rezultate koji stižu poštom – nepotrebnim.

Austrijanci su se odlučili protiv Hofera, od kojeg je se pribojavala i međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Facebooka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da pobjedi, te se zahvalio biračima na podršci.

„Molim sve Austrijance da sarađuju u budu jedinstveni. Mi smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima”; podvukao je on.

 

NV / Tanjug

Na vrh