Austrijski ministri odbrane i vanjskih poslova u posjeti GK EUFOR-a

22. Feb 2018. | 18:29 | NV
3-Minister_Mario_Kunasek_met_COMEUFOR

Danas je u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu, komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner primio je u zvanične posjete ministra odbrane i ministra vanjskih poslova Savezne Republike Austrije.

U pratnji ministra odbrane Maria Kunaseka bio je načelnik zajedničkog štaba general Othmar Commenda. Sastali su se sa komandantom EUFOR-a i drugim pripadnicima austrijskog kontingenta koji služe u sastavu EUFOR-a u operaciji “Althea”.

Istoga dana i ministrica vanjskih poslova dr. Karin Kneissl posjetila je GK EUFOR-a i razgovarala o podršci koju Austrija kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini pri njenom napredovanju ka evropskim integracijama.

Austrija daje osoblje koje služi u mnogim elementima EUFOR-a u operaciji “Althea”, uključujući i najvišu funkciju komandanta EUFOR-a, timove za vezu i osmatranje u Brčkom, Bratuncu i Tuzli, programu EUFOR-a za obuku i osposobljavanje i Višenacionalni bataljon. Na službi u EUFOR-u je preko 200 Austrijanaca koji pomažu bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Kao što su i posjetioci istakli, učešće austrijskog kontingenta u EUFOR-u pokazatelj je dobrih odnosa između Savezne Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

1-The_Minister_of_Foreign_Affairs_of_Austria_met_COMEUFOR

NV

Na vrh