Austrijski vicekancelar Strache za uvođenje policijskog sata za izbjeglice i njihovo smještanje u kasarne

5. Jan 2018. | 22:30 | NV
strache

Austrijski vicekancelar i predsjednik desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache založio se u petak u intervjuu za javni servis ÖRF za smještanje izbjeglica u napuštene kasarne i iznio mogućnost uvođenja policijskog sata za izbjeglice.

“Mi želimo da se briga o izbjeglicama iz sektora nevladinih organizacija ponovno u potpunosti vrati pod okrilje ministarstva unutarnjih poslova. I tako je logično samo po sebi da se prazne kasarne iskoriste za smještaj izbjeglica”, rekao je Strache koji obnaša funkciju vicekancelara u novoj konzervativno-desnoj vladi kancelara Sebastiana Kurza.

Strache, čija stranka se zalaže za rigorozni odnos prema izbjeglicama i maksimalna ograničenja migracija, smatra da bi kao sigurnosna mjera ubuduće mogla biti uvedena i neka vrsta policijskog sata za izbjeglice.

“Već smo u prošlosti raspravljali o tome bi li bilo ispravno da nakon određenog doba dana svi ponovno budu u kasarnama. Nama je potreban red dok traje obrada zahtjeva za azilom”, rekao je Strache koji je u nekoliko navrata tokom intervjua naglasio potrebu prebacivanja brige oko izbjeglica iz privatnog u javni sektor.

 

NV / NAP

Na vrh