Autori najpopularnije aplikacije među muslimanskim vjernicima u BiH ne žele otkriti identitet

Internet aplikacija popularna među muslimanskim vjernicma u BiH Vaktija.ba dobila je aplikaciju za pametne telefone

30. Jun 2015. | 21:47 | S.M
43210


Krasi je jednostavan dizajn, no iza svega stoji pregršt opcija kojima se bez poteškoća upravlja informacijama o namaskim vremenima kao i podsjetnicima za namasko vrijeme.

Vaktija je poseban muslimanski kalendar koji sadržava namaska vremena, tj. vremena pet dnevnih molitvi muslimana. Namaska vremena na web-stranici Vaktija.ba i aplikaciji su preuzeta iz Takvima koji izdaje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Prvobitno je Vaktija.ba sadržavala samo vaktiju za Bosnu i Hercegovinu ali je odnedavno uključeno i područje Sandžaka, te će se i aplikacija moći koristiti u tim područjima.

Uz pomoć ove aplikacije moguće je da vas telefon podsjeća za svaki namaz, i to tako da odvojenim alarmom najavljuje skori dolazak namaskog vremena (do 1h ranije), a potom i diskretno upozorenje da se namasko vrijeme primaklo.

Aplikacija također omogućava automatsko gašenje tonova uređaja (ili prebacivanje na vibraciju) tokom perioda obavljanja namaza, te ponovno aktiviranje prebacivanje uređaja u normalni rad. Veoma korisna opcija je i brojač koji pokazuje koliko vremena je ostalo do narednog namaza.

U izradi aplikacije se mislilo i na posebnost džume u odnosu na podne, te postoje opcije kojima se i to može uskladiti sa svojim navikama.

U slučaju ranije obavljenog namaza, poput "ranog sabaha" koji npr. postači obave u prvom vremenu nakon zore, može se isključiti naredni alarm za sabah. Aplikacija će alarm za naredni dan normalno aktivirati u skladu sa ranijim podešavanjima.

Aplikacija je besplatna i ne sadrži nikakve reklame. Može se preuzeti na Google Play, za sada samo za korisnike android telefona. Očekuje se razvoj aplikacije i za platforme iOS i WinPhone.

Zanimljivu aplikaciju duži period razvija tim entuzijasta, informatičkih stučnjaka, koji ne žele otkriti svoj identitet. Za njih je, kažu, to poklon vjernicima kojeg ne žele komercijalizirati.
Web-stranica Vaktija.ba postoji od 2008. godine.

(Agencija NAP)

Na vrh