Bh. razglednica>>

Avanturistički park za djecu na Jahorini

Olimpijski centar Jahorina s projektom ''Avanturistički park za djecu u prirodi'' aplicirao je prema novoosnovanoj organizaciju ST-EP (Eliminacija siromaštva putem održivog turizma) koja je formirana u okviru UNWTO

30. Nov 2015. | 18:23 | D.R
50714


Sporazum o uspostavljanju Međunarodne organizacije ST-EP potpisalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u maju ove godine.

Svjetska turistička organizacija UN-a je Olimpijskom centru ''Jahorina'' za podršku u razvoju turizmu dodijelila sredstva u iznosu od 50.000 eura za izgradnju avanturističkog parka za djecu na Jahorini.

S ciljem smanjenja siromaštva, povećanja broja radnih mjesta, unapređenja kvaliteta života u zajednici, te zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa Olimpijski centar ''Jahorina'' nastoji da kroz projektne aktivnosti osnaži svoj turistički proizvod i upravo jedna od tih aktivnosti je bila ova projektna aplikacija prema UNWTO.

Na svečanoj konferenciji u Madridu generalnom direktoru Olimpijskog centra Jahorina Veliboru Lazareviću i izvršnom direktoru za tehniku i staze Branislavu Loloviću uručena je nagrada za koju je najzaslužnija Vlada Republike Koreje.

Konferenciji su prisustvovali predsjedavajući ST-EP organizacije, predstavnici Vlade Republike Koreje i generalni sekretar UNWTO-a Rifai Taleb.

Vremenski rok za implementaciju projekta je juni 2016. godine, dok je najznačajniji dio avanturističkog parka za djecu tubing, koji će kao sadržaj biti dostupan kako u ljetnom tako i u zimskom periodu.

Jahorini su neophodne dodatne investicije za razvoj cjelogodišnjeg turizma kako bi opravdala očekivanja svojih posjetilaca i opravdala ulogu lidera planinskog turizma u BiH.

S obzirom na činjenicu da mnogi ski-centri u Evropi poslednjih godina imaju bolju posjećenost u ljetnom periodu te ostvaruju veći prihod, to opravdava inicijativu planinskih centara za razvijanje ljetnih sadržaja.

Trend odmora na planini, koji zauzima značajno mjesto u svjetskoj turističkoj ponudi, dolazi i na naše prostore te potvrđuje činjenicu da modernom čovjeku je neophodan povrtak prirodi, boravku na čistom zraku te kvalitetetan vid odmora daleko od buke i stresa uz atraktivne zabavne sadržaje, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

(Agencija FENA)

Na vrh