Čavić: Dodik je odgovoran za sve političke podjele u RS-u

Sve političke podjele i konfrontacije koje postoje na političkoj sceni Republike Srpske od izbora do danas direktna su posljedica djelovanja Milorada Dodika kao predsjednika RS-a, tvrdi lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić

11. Oct 2015. | 15:09 | S.M
48113


Podsjeća na čitav niz teških kvalifikacija ne samo o opozicionarima u RS-u, već i njihovim političkim aktivnostima koje, smatra, nemaju nikakve veze s istinom.

Sve to je, kaže, proizvelo aktuelnu političku podijeljenost dvaju stranačkih blokova u RS.

Od Dodika, kako je naveo, nije ni tražio niti mu treba njegovo izvinjenje zbog tvrdnji o "izdaji RS", jer je to izvinjenje tražio samo lider PDP-a Mladen Ivanić.

"Ni ja nemam namjeru da se Dodiku izvinjavam, niti smatram da ima potrebe da se sastajemo", rekao je Čavić, ističući da se mora omogućiti ambijent za institucionalnu saradnju o konkretnim pitanjima, a ne insinuacijama o "izdaji".

Čavić u izjavi novinarima naglašava da su lideri Saveza za promjene spremni da razgovaraju o interesima RS-a, ali, navodi, nisu ljudi koji treba da dođu na sastanak koji inicira Dodik "kako bi slušali predavanje i trpili najteže kvalifikacije od predstavnika vladajućih stranaka u RS".

Oni, smatra Čavić, ne odustaju od teške retorike prema opoziciji, koja istovremeno traži i da se razgovara o teškom stanju u RS-u, zaduživanju, aferama koje niko ne procesuira, gorućim ekonomsko-socijalnim pitanjima, političkom utjecaju na policiju u RS…

Nema potrebe da se sastaju šefovi parlamentarnih stranaka, ali predlaže da se odmah uspostavi dnevna komunickacija ministara u vlasti na nivou BiH s kolegama u RS.

Za te, i razgovore s predsjednicom Vlade RS-a, ističe, spremni su ministri i zamjenici ministara Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH kako bi prestala "haranga" o navodnoj nedovoljnoj zaštiti srpskih interesa na nivou BiH.

I zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević ističe da će se odazvati na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a o radu aktulenih srpskih predstavnika na nivou BiH, ali naglašava da se mora otvoriti i pitanje djelovanja prethodnih saziva i, kako tvrdi, niza štetnih odluka po interese RS u prethodnom periodu kojih je čitav niz samo u njegovom resoru.

Kao jedan primjer je naveo Pravilnik o izmjeni cijene ličnih dokumenata, pri čemu je budžet RS za dvije godine oštećen za oko 10 miliona KM.

To je učinjeno, dodao je, bez saglasnosti entitetskih resornih ministara, što je prijenos nadležnosti srpskih predstavnika u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH.

Na sjednici Glavnog odbora NDP-a danas u Banjoj Luci razgovarano je i o pripremi druge izborne skupštine stranke planirane za kraj novembra ili početak decembra.

(Agencija FENA)

Na vrh