Aviokompanija SWISS od danas putnike iz Sarajeva prevozi u najnovijem zrakoplovu

15. Apr 2018. | 15:05 | NV
SWISSFOTO

“Međunarodni aerodrom Sarajevo ponosan je na činjenicu da je na našu pistu danas sletio jedan od najinovativnijih i najmodernijh zrakoplova na tržištu, Bombardier C serije”, saopćeno je iz ove kompanije. Naime, putnici aviokompanije Swiss od danas imaju mogućnost da na relaciji Sarajevo-Zurich putuju na ovom zrakoplovu, koji je u svijetu zrakoplovstva poznat pod imenom “jet koji šapuće.”

Ovaj tip zrakoplova zahvaljujući savremenim motorima, proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove zrakoplova. Osim toga ovaj zrakoplov nudi dodatni osjećaj komfora, veliki prozori čine kabinu svetlijom, a prostor za odlaganje ručnog prtljaga je znatno veći. Ergonomsko sjedište također nudi dosta komfora, a osiguran je i dodatni prostor između sjedišta. Najsavremenija pilotska kabina je razvijena neposrednom saradnjom kompanija SWISS i Bombardier i potpuno je prilagođena potrebama posade, saopćeno je.

CS100 prima 125 putnika i zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i inovativnom dizajnu, postavlja nove standarde u oblasti ekonomičnosti, ekološke prihvatljivosti i komfora putnika i to sa 25% nižim troškovima. Specijalno oblikovana krila i zakrilca osiguravaju optimalnu veličinu motora, manju potrošnju goriva, a time i manju emisiju štetnih materija. Na taj način, u poređenju sa drugim zrakoplovima u svojoj klasi, C serija smanjuje emisiju CO2 za 20%.

“U avio kompaniji SWISS, koja posluje kao dio Lufthansa Grupe, veoma smo ponosni na najnoviji tip zrakoplova u SWISS floti, Bombardier C serije, a posebno na činjenicu da ovaj zrakoplov  leti za/iz Sarajeva od 15. aprila”, naglašava Bernhard Vodl, generalni direktor Lufthansa Group za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crna Goru, Srbiju i Sloveniju.

“Mi smo bili prva avio kompanija koja je još 2008. naručila ovaj tip zrakoplova, jer smo još tada vjerovali u ovaj proizvod i Bombardier tim. Sada, 10 godina kasnije i poslije uloženih dvije milijarde švicarskih franaka i putnici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da uživaju u prednostima ovog zrakoplova. SWISS je prva avio kompanija u svijetu, koja je tokom leta 2016. godine, uvela Bombardier C serije na kraćim i srednjim relacijama unutar europske mreže. Do kraja 2018. će ukupno 30 zrakoplova ovog tipa letjeti u SWISS floti”, dodaje Vodl.

Glasnogovornica međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut naglašava da je odluka aviokompanije Swiss, odnosno Lufthansa grupacije, da uvede ovaj zrakoplov na svojoj ruti prema Sarajevu još jedna potvrda rentabilnosti ove linije, te kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i putnicima, te visokosofiticarane opreme i moderne infrastrukture kojom aerodrom raspolaže.

Činjenica da ovaj zrakoplov proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove zrakoplova je od posebnog značaja stanovnicima Sarajeva koji žive u blizini aerodroma. Dolazak ovog zrakoplova dodatno potvrđuje da će se rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u protekle dvije godine nastaviti i u 2018. godini, dodaje Bagarić-Arnaut.

 

NV

Na vrh