Azra Bašić izručena iz SAD pravosuđu BiH

22. Nov 2016. | 16:08 | NV
DSC05738

Dana 22.11.2016. godine, iz Sjedinjenih Američkih Država, na aerodromu u Sarajevu, Tužilaštvu BiH i pravosuđu BiH, izručena je osumnjičena Bašić Azra, rođena 1959. godine u Rijeci, Hrvatska.

Osumnjičena Azra Bašić, pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Osumnjičena se tereti da je u periodu od mjeseca aprila 1992. godine, pa do mjeseca juna 1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubistvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Navedena osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, SAD, nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učešću u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana potjernica, vlasti SAD provele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine, ističu iz Tužilaštva BiH.

 

NV

Na vrh