Bacanjem bijelih ruža s mosta u Miljacku odata počast Irhanu Foči

24. Dec 2017. | 14:54 |
ruze4

Članovi porodice, prijatelji i građani danas su se okupili na mostu na Dolac Malti kako bi u rijeku Miljacku bacili bijele ruže i tako odali počast tragično nastradalom Irhanu Foči (24) koji je jučer ukopan na mezarju Vlakovo.

Fočo je u noći sa 12. na 13. decembar skočio u nabujalu Miljacku kako bi pokušao spasiti Aldina Mulića. Nažalost, obojica su nestali u mutnoj rijeci. U akciji potrage tijelo Irhana Foče pronađeno je dva dana kasnije u rijeci Bosni kod Visokog, dok se za Mulićevim tijelom još uvijek traga.

Fočo je svojim činom pokazao da još uvijek postoje heroji. Iza njega su ostali majka i sestra.

Ovaj simbolični čin organizirala je grupa građana, odnosno komšije nastradalog Foče putem Facebooka

“Na vijestima kažu dva mladića upala u Miljacku. Nane nije upao u Miljacku, on je u Miljacku ušao, trezveno, svjesno, sa ciljem da spasi čovjeka. Takav čovjek, kakav je Irhan bio, se rađa rijetko. To znaju svi njegovi poznanici, prijatelji, komšije i rodbina. Irhan nije mogao dopustiti da se pred njegovim očima čovjek utopi, a da ne pokuša da mu pomogne. On ne bi mogao živjeti s tim. On je to znao. Irhan je čovjek čije je ljudsko biće prožeto božanskim svojstvima. Heroj po definiciji. Među nama ga više nema, a bio je bolji od svih nas! Neka ove ruže, kao simbol hrabrosti, osvijetle rijeku i pomognu potragu za nastradalim Aldinom Mulićem “, poruka je njegovih komšija.

 

NV / NAP

Na vrh