Balkanski lideri okreću leđa demokratiji

Lideri balkanskih država formalno podržavaju demokratiju, ali je svojim djelovanjem sve više podrivaju, prenosi Deutsche Welle

19. Feb 2015. | 19:09 | D.R
36693


U brojnim državama jugoistočne Evrope etablirali su se lideri koji ugrožavaju temelje demokratije. Prepoznatljiva je šema djelovanja koja se zasniva na defamiranju političkih protivnika i nezavisnih medija, i slavljenju poteza vlade, piše Neue Zürcher Zeitung:

"Mediji na Balkanu "vježbaju" autocenzuru. "Blic", nekada kritički nastrojen list blizak opoziciji, podiže optužbe protiv poznatog glumca i homosekusalca Gorana Jeftića da je pedofil, a istovremeno piše hvalospjeve Vučiću. Tako se stvara klima straha u kojoj se kritički nastrojeni mediji i intelektualci sve više ustežu da kritikuju vladu, a javnost se "vaspitava" da bude odana vladi.

Ali, kako ljudi poput Aleksandra Vučića u Srbiji, Nikole Gruevskog u Makedoniji, Milorada Dodika u Republici Srpskoj ili Mila Đukanovića u Crnoj Gori pobjeđuju na izborima? Da li su birači naivni ili zaista žele male diktatore? Iako za neke birače važi i jedno i drugo, odgovor je jednostavan: birači glasaju za malo para ili za posao. Glasovi se kupuju. Zbog krize je 50 ili 100 eura danas više vrijedno nego prije nekoliko godina.

Osim toga, postoji direktna veza između radnih mjesta i podrške vladajućoj stranci. Za dobijanje posla u javnim preduzećima u državama bivše Jugoslavije, danas je još važnije biti član partije nego što je to bilo u doba komunizma.

A partije se programski i ideološki jedva razlikuju pa se od Sarajeva do Beograda može čuti – "svi su isti". Stoga izgleda racionalno glasati za one koji vama lično donose makar i malu prednost.

Tako iza nacionalističko-populističke fasade stoji klijentelistička mreža uz čiju pomoć stranke osiguravaju svoju vlast. Njihove izjave, da žele reforme, su samo prazna obećanja, u praksi se malo toga dešava. Takvo stanje odgovara državama i strankama unutar EU koje su protiv proširenja. Sve prisutnije autoritarne vlade na Balkanu su razlog da se i dalje odlaže prijem tih država u EU. Tako postoji simbioza između protivnika proširenja i autoritarnih političara Balkana", piše list iz Švicarske.

Na vrh