Banja Luka: Prvi međunarodni festival studentskog pozorišta

Prvi međunarodni festival Banjalučkog studentskog pozorišta "Kestenburg" bit će održan u Banjoj Luci od 31. jula do 9. augusta, a okupit će više od 200 učesnika iz cijelog svijeta

21. Jul 2015. | 10:45 | S.K
44181

U takmičarskom dijelu bit će izvedene 24 pozorišne predstave, a Festival će biti upotpunjen i s osam predstava u revijalnom programu. 

Banja Luku će tokom festivala posjetiti gosti iz: Srbije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Izraela, Irana, Argentine i Litvanije. 

Predstave će biti održavane na scenama u Banjoj Luci, Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta, Gradskog pozorišta "Jazavac", Doma omladine i Kluba kulture "Bunker". 

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Goran Jokić je rekao da je ovo prvi festival koji organizuje ta kuća kulture, koja je nakon 38 godina rada, prije godinu dana u Liježu primljena u Svjetsku asocijaciju studentskih pozorišta.
 
“Festival ćemo organizovati bijenalno, tako da nas sljedeći očekuje za dvije godine”, rekao je Jokić. 

Festival je, kaže, značajan za studente glume i režije, ali i za publiku jer će biti odigrane predstave drugačije od onih koje su na repertoaru narodnih pozorišta. 

“Drugačije su teme, stilovi. Način igre glumaca slobodniji je i maštovitiji. Od 178 prijavljenih predstava iz cijelog svijeta, odabrali smo 24 koje će biti razumljive i donose nešto novo teatru”, rekao je Jokić. 

Nagrade koje će biti dodijeljene na Festivalu su zlatni, srebrn i bronzani "Kesten", te specijalne nagrade Direkcije festivala "Kestenov list". 

"Zlatni kesten", gran-pri festivala, dodijelit će šestočlani žiri, čiji će predsjednik biti glumac Branislav Lečić. 

(Agencija FENA)

Na vrh