Barišić: Pozivam Dragana Čovića da pokaže gdje su kuće koje je HDZ obnovio za Hrvate u RS-u

23. Dec 2017. | 16:53 | NV
jozo(11)

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH i bivši predsjednik Općinskoga vijeća Derventa Jozo Barišić pozdravio je odluku Vlade Republike Hrvatske da u sljedećoj godini finansijski pomogne nekoliko  desetina projekata koji će doprinijeti održivom povratku Hrvata u BiH.

“Republika Hrvatska svakako zaslužuje zahvalnost što godinama na različite načine pomaže povratak Hrvata u BIH, a  posebno u RS. Uostalom službeni pokazatelji govore da je Zagreb u nekoliko zadnjih godina izdvojio na stotine miliona  kuna za obnovu kuća i infrastrukture povratnicima. Ali, ja i dalje tvrdim kako Zagreb, Sarajevo, Mostar i  naravno Banja Luka nisu nikada ozbiljno i sistematski bili za povratak Hrvata pa i Bošnjaka u RS.

Koliko god to nekome izgledalo nestvarno većinu kuća su obnovili  sami povratnici pa su bestidne i licemjerne tvrdnje  vođe HDZ BiH Dragana Čovića kako su oni tobože u RS  za Hrvate obnovili oko pet hiljada domova. Pozivam ga da kaže gdje su te kuće.

Nije nikakva tajna, to u RS  manje više svi znaju, proces povratka je obilježen velikim kriminalom i korupcijom. Oni koji su odlučivali o finansijskoj podršci ili dodjeli građevinskoga materijala, a to su uglavnom kadrovi iz HDZ BIH, su od jadnih povratnika  za, kako se u narodu kaže, pokrivanje kuće tražili primjerice hiljadu eura za tzv. “ključ u ruke” i po nekoliko hiljada eura. Da ne govorimo o preprodaji donacija u građevinskom materijalu.

To odgovorno tvrdim i pozivam policiju i tužilaštva da se uključe u raskrinkavanje tih milionskih kriminalnih pronevjera. Da  nije bilo kriminala  i da su u institucije bili birani čestiti, a ne Dodikovi ili Čovićevi  ljudi, koji su protivnici  povratka, mi  bismo danas puno ljepše govorili o povratku Hrvata i Bošnjaka u svoje prijeratne domove”, stoji u saopćenju Joze Barišića, zamjenika predsjednika Hrvatske stranke BiH.

 

NV / NAP

Na vrh