Barzani: Peshmerge se neće povući sa teritorija koje oslobode od ISIL-a

17. Nov 2016. | 09:36 | NV
1-17

Masoud Barzani, vođa iračkih Kurda i predsjednik poluautonomnog iračkog Kurdistana, u izjavi za kurdsku Rudaw televiziju, izjavio je da se kurdska iračka vojska poznata pod imenom Peshmerga neće povući sa teritorija koje oduzmu od ISIL-a, jer je to dogovoreno sa vlastima u Bagdadu i Washingtonu, prenosi almasdarnews.com.

“Naš jedini cilj je zaštita ljudi u ovim zonama i Peshmerge će to provesti. Više nikada nećemo dozvoliti da budemo raseljeni”, rekao je Barzani.

Govoreći o porazu ISIL-a Barzani je izjavio da “ne možemo reći da je ISIL nestao i sada se trebamo opustiti. Ova vrsta izazova i prijetnje uvijek će biti tu. Stoga, mi se moramo organizovati, unaprijediti naše oružje, poboljšati naše treninge i biti spremni za svaku prijetnju.”

Barzani se osvrnuo i na saradnike ISIL-a u Iraku. “Oni koji su bili sa ISIL-om i podržavali ga, naši su neprijatelji bez obzira jesu li Kurdi, Arapi ili Turkmeni. Mi ćemo ih sve tretirati kao ISIL. To je naša politika i neka organizacije koje se bave ljudskim pravima to znaju”, dodao je Barzani.

 

NV

 

Na vrh