Basescu: NATO snage se moraju premjestiti jer Rusija neće stati na Krimu

Rumunski predsjednik Traian Basescu rekao je u ponedjeljak da se NATO-ove snage moraju premjestiti nakon ruskih vojnih operacija na Krimu, dodavši da će o tome razgovarati na susretu na vrhu o nuklearnom terorizmu u Den Haagu

24. Mar 2014. | 13:14 | I.Č
20610

"Iskoristit ću dolazak brojnih predsjednika država u Den Haag i informirati ih o stanju u regiji", rekao je Basescu novinarima uoči polaska. Istaknuo je da će nastojati na "potrebi premještaja NATO-ovih vojnih resursa, nakon ruskog vojnog djelovanja zadnjih mjeseci", prenosi Fena.

Rumunski predsjednik je prošle sedmice ocijenio da se Moskva "neće zadovoljiti" pripojenjem Krima, istaknuvši da se zapadni saveznici moraju pripremiti na "sljedeći korak" Rusije.

"Mislim da ne smijemo stopostotno vjerovati obećanjima i izjavama Ruske Federacije, znajući da Moskva neće stati na tome", upozorio je Basescu nakon razgovora s moldavskim kolegom Nicolaeom Timoftijem. Kijev je u nedjelju izrazio bojazan od sigurne ruske invazije na istok Ukrajine, industrijsko središte zemlje, pošto je u subotu Rusija zauzela još jednu ukrajinsku vojnu bazu.

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), general Philip Breedlove rekao je pak da je zabrinut zbog velike prisutnosti ruskih vojnika na granici s Ukrajinom koja bi se mogla završiti intervencijom Moskve u Pridnjestrovlju, separatističkom području Moldavije u kojemu većina stanovnika govori ruski.

(Agencije)

Oznake: > >

Na vrh