Bašić će igrati prvo ATP finale u karijeri: Pobjeda nad bivšim trećim teniserom svijeta

10. Feb 2018. | 18:54 | NV
basic(8)

Mirza Bašić i danas je odigrao sjajan meč na ATP turniru u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Za svoje prvo ATP finale u karijeri Bašić je pobjedio u polufinalu Stanislasa Wawrinku rezultaom 2:0 po setovima (7:6 u tie-breakeu 8:6; 6:4).

Mirza je odlično otvorio prvi set i čvrsto držao servis protiv bivšeg trećeg igrača na svijetu. U tie -breakeu je set odlučen, a tada je Bašić pokazao svoj kvalitet. Naime, na početku Mirza je poveo sa 1-0, ali su naredna četiri poena pripala iskusnom Wawrinki. I kada se mnogima činilo da će iskusni Švicarac set sigurno privesti kraju, Mirza je osvojio pet narednih poena i poveo sa 6-4. Wawrinka je osvojio naredna dva poena, ali je Mirza potom uzvrazio i slavio rezultatom 8:6.

Drugi set je Bašić otvorio sigurno i poveo sa 1-0 u gemovima. Pri rezultatu od 2-2 Wawrinka uzima servis našem teniseru i to je sve što je Wawrinka do kraja meča uradio. Bašić će uzeti Wawrinkin servis pri njegovom vodstvu od 4-3 i poravnjati rezultat. Nakon toga Bašić servira i osvaja peti gem bez izgubljenog poena. Tada se Wawrinka već nije mogao u vratiti u meč i Bašić mu oduzima servis za pobjedu vrijednu finala i najbolji plasman karijere.

Naime, Mirza je do ovoga turnira bio 115. igrač svijeta. Plasmanom u polufinale Mirza je bio 101. teniser i popravio svoj najbolji plasman kada je bio 2016. godine 109. igrač svijeta. Pobjedom nad Wawrinkom i ulaskom u finale Bašić je sada 91. igrač na svijetu.

Pobjeda nad Warinkom je i najveći trijumf u karijeri našeg tenisera.

Sutra od 16h Bašić igra finale protiv rumunskog tenisera Mariosua Copila, trenutno 94 igrača na svijetu.

Copilov najbolji plasman karijere je bio 74. pozicija, a tri puta je odmjerio snage sa našim Mirzom Bašićem. Bašić je pobjedio u dva posljednja meča.

 

NV

Na vrh