Beč: Besplatni zdravstveni telefon umjesto višesatnog čekanja u čekaonici

12. Jan 2018. | 19:11 | NV
praesentation_wien-2

U aprilu 2017. godine u austrijskoj prijestolnici uveden je besplatan zdravstveni telefon, gdje korisnici mogu dobiti savjete o zdravstvenim problemima 24 sata dnevno, svakog dana u sedmici, i time izbjeći nepotrebno čekanje u čekaonicama. Do sada je zabilježeno 20.000 poziva i u prosjeku 80 korisnika dnevno.

Nakon primjera Engleske, Švedske, Holandije, Danske i Švicarske, Bečki socijalni fond je prošle godine u okviru austrijske zdravstvene reforme pokrenuo besplatni zdravstveni telefon 1450 u Beču. Namijenjen je svima koji su u dilemi da li da posjete ljekara. Iskustvo u navedenim zemljama pokazalo je da 80% poziva nisu hitni slučajevi, a u 60% slučajeva pozivaoci također mogu pomoći sebi prema odgovarajućim uputstvima od strane zdravstvenih radnika. Na taj način troškovi su smanjeni i mnogi pacijenti nisu morali otići do ljekara.

 Zdravstveni telefon korisnicima nudi brzu i jednostavnu pomoć i vodi ih sigurno i za kratko vrijeme do odgovarajućeg tretmana. Nakon inicijalnih pitanja o mjestu prebivališta, uzrastu, spolu i zdravstvenoj anamnezi, procenjuje se hitnost slučaja, zatim se pozivaoci savetuju o potrebnoj medicinskoj pomoći. Pored toga, pacijenti također dobijaju informacije o ljekarima u blizini i njihovom radnom vremenz. Na taj način, mnogi ljudi izbjegnu nepotrebno čekanje kod porodičnog ljekara ili u sobi za hitne slučajeve, a oslobađaju ambulantu.

Od aprila prošle godine zabilježeno je do 20.000 poziva na besplatnom zdravstvenom telefonu. Većina korisnika dobil je savjet za glavobolje, bol u leđima, vrtoglavicu, osip ili povraćanje. Skoro hiljadu pozivaoca poslano je u hitnu pomoć, u 700 slučajeva su telefonski povezani sa ljekarima. Šest posto korisnika dobilo je savjete za samopomoi.

Ako se ovaj pilot projekat ispostavi efikasnim do kraja 2018. godine, zdravstveni telefon će biti proširen na cijelu Austriju.

 

NV

Na vrh