Beč internacionalni uzor u oblasti "Eko Kupovine"

Petnaest hiljada tona manje klimatski štetnog CO2, 4.000 kg manje štetnih sredstava kroz upotrebu eko proizvoda, 90 posto mliječnih proizvoda u vrtićima iz bio uzgoja, uštede troškova od 1,5 milion eura zahvaljujući energetski efikasnim aparatima i modernoj tehnici izgradnje je bilansa uspješnog modela "EkoKupovina Beč" ("ÖkoKauf Wien") Odjela za ekologiju Grada Beču

22. Sep 2014. | 16:07 | S.M
28981


Grad Beč već 15 godina pokazuje da odgovorna, ekološka kupovina i efikasno trošenje idu jedno uz drugo.

Sa tržišnom vrijednosti od nekoliko milijardi eura za proizvode, robu i usluge svake vrste grad Beč ima mogućnost da bitno utječe na kvalitet i kakvoću proizvoda, pa to i čini veoma intenzivno.

U tome je veliki uzor za ostale gradove na internacionalnom nivou.

"EkoKupovina Beč" od 1998. godine uspješno postavlja inicijative i kriterije za jaču ekološku orijentiranost javnih nabavki robe i proizvoda u Beču.

Mnogobrojni proizvodi i usluge, od uredskog papira preko sredstava za čišćenje do izgradnje interijera službenih zgrada, moraju zadovoljavati visoke ekološke zahtjeve.

Ovaj model kupovine je 2011. godine nagrađen nagradom "European Public Sevtor Award 2011" te "Dubai International Award für Best Practices 2011".

Beč se u svom modelu eko kupovine i nabavke fokusirao na dugotrajne proizvode, koji duže ostaju u ciklusu upotrebe, odnosno koriste se u oblasti uštede energije, odnosno drugih upotrebnih resursa, poput vode, saopćio je Compress Sarajevo.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh