Magazin>>

Beč: Krajem 2018. puštaju se u promet dugi električni autobusi

22. Dec 2017. | 11:19 | NV
301501207-1 (c) Wiener Linien

Bečko preduzeće za gradski saobraćaj “Wiener Linien” nastavlja razvijati elektromobilnost. Krajem 2018. godine stavit će u promet ukupno sedam električnih autobusa dugih dvanaest metara.

Već od 2013. u centru Beča mogu se susresti isključivo električni autobusi. Model vozila od sedam metara dužine proizvođača Rampini i Siemens pokazao se uspješnim u austrijskoj metropoli, nakon čega je uslijedila ponuda za dvanaestmetarska električna vozila. U prvoj polovini decembra 2017. godine preduzeće “Wiener Linien” je objavilo da je Rampini pobijedio na konkursu za ponudu sedam vozila standardne dužine.

Nova vozila visine 3,5 m biće u prometu u širem centru na liniji 4A, a tokom sljedeće godine će zamijieniti postojeće električne autobuse. Punjenje baterija odvijati će se na zadnjoj stanici za šta će trebati šest minuta. Poput prethodnih modela, novi autobusi nemaju čisto električni pogon, nego se energija nastala pri kočenju ponovo vraća u punjač. “Računamo sa do 25 posto energije kočenja”, kaže direktor “Wiener Linien” Günter Steinbauer.

Električna energija će također omogućiti grijanje i klimatizaciju vozila koje će moći primiti 63 putnika i jedna dječija odnosno invalidska kolica.

Beč već dugo podržava razvoj urbane električne mobilnosti. U oktobru je primjerice bečka Vijećnica najavila planove za izgradnju hiljade stanica za napajanje električnom energijom do 2020. godine. Gotovo 85% putnika u Beču se vozi u električnim vozilima (metro, tramvaj, električni autobus).

“Proširenje flote električnih autobusa bez štetnih emisija ima pozitivan utiecaj na okolinu i kvalitet života u gradu”, dodaje bečka gradska ministarka za zaštitu okoline Ulli Sima.

 

NV

Na vrh