Beč: Muzički plan grada

8. Jan 2018. | 15:59 | NV
neue-hofburg-von-oben_Schaub-Walzer_PID

Od valcera do tradicionalne bečke muzike „Wiener Lied“, muzika obilježava sliku Beča kao nijednu drugu metropolu. Stoga su Bečki naučnici u saradnji sa Tehničkim univerzitetom Beč napravili muzički plan grada, a akustično traganje počinje sa 1945. godinom.

“U centru projekta stoji pitanje, kako muziku staviti u funkciju gradske politike simbola”, objašnjava vođa projekta Susana Zapke. Cilj projekta pod nazivom „Interactive Music Mapping Vienna“ je da se novim tehnologijama isprobaju muzičko-historijske veze.

Na Institutu za software tehnologije i interaktivne sisteme informatičari rade na metodama vizuelizacije kako bi se historija mogla doživjeti interaktivno. Planirana je i izrada platforme koja će zvučni tepih grada predstaviti multimedijalno – sa kartografskim prikazima, tekstovima, slikama, video i audio materijalom.

Zanimljivu istraživačku laboratoriju predstavlja, na primjer, bečki Prater o kojem su ispjevane brojne pjesme.

Istraživački tim iz oblasti historije, muzike i informatike bavi se između ostalog i proslavama Dana državnosti kao i 1950. godine osnovanim muzičkim Festivalskim nedjeljama, ali i novijim manifestacijama.

 

NV

Oznake: >

Na vrh