Beč se stipendijama bori protiv “odliva mozgova”

Grad Beč dodjelom novih stipendija želi zadržati naučnike iz oblasti društvenih nauka i kulture te će zajedno sa novom akademijom „Maria-Jahoda“ godišnje dodjeljivati ukupno 15 stipendija na četiri godine

8. May 2014. | 12:16 | S.M
22657


Beč na taj način želi spriječiti pojačan odliv mozgova. Beč trenutno godišnje gubi oko 5.000 mladih naučnika, naročito studenata iz inozemstva, koji se nakon okončanog obrazovanja vraćaju u svoju domovinu.

Ovim stipendijama za postdoktorski studij, Beč želi dati dobru ponudu istraživačima kako bi se ipak opredjelili za ostanak u Beču. Grad Beč, pored bečkog naučnog, istraživačkog i tehnološkog fonda (WWTF) upravlja sa još šest naučnih poticajnih fondova, iz kojih je dosad izdvojeno čak 28 miliona eura.

U istraživanja i nauku se u ovom gradu godišnje ulaže između 100 i 150 miliona eura, naročito u zdravstvene institucije. Zahvaljujući tome, Beč se može pohvaliti istraživačkom kvotom od 3,5 posto, a cilj Evropske unije iznosi samo 2 posto, saopćeno je iz Kontakt biroa Grada Beča za BiH -Compress.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh