Bećirović: Nagrađivanjem Srbije, a kažnjavanjem BiH i Makedonije EU, pravi historijsku pogrešku

6. Feb 2018. | 21:41 | NV
doc dr Zijad Becirovic

U Strazburu će danas biti predstavljena Strategija za Zapadni Balkan u kojoj će biti definisani rokovi za zemlje koje pretenduju za punopravno članstvo u Evropsku uniju.

Ovo je prvi put da Evropska komisija iznosi detaljan plan i strategiju koraka koji se očekuju u skorijoj budućnosti. Tako bi prema novom planu BiH 2019. trebala dobiti kandidatski status, a 2023. otpočeti pregovore za priključenje EU, ukoliko u međuvremenu bude aktivno provodila reforme i radila na borbi protiv korupcije.

Ono što je poručeno iz Brisela i evropskih institucija je da podržavaju proširenje EU sa državama Zapadnog Balkana.

U dokumentima koji su objavljeni, Srbija i Crna Gora će među prvima započeti pregovore. Crna Gora otvorila je pregovore o 30 poglavlja, pregovori o tri su zatvoreni, dok je Srbija otvorila pregovore o 12 poglavlja od kojih su dva zatvorena. U Strategiji se očekuje 2025. godina kao rok za zaključenje pregovora Srbije i Crne Gore s EU.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović smatra da paušalan odnos EU prema regionu, odnosno favoriziranje Srbije i Crne Gore nepravedan odnos prema Bosni i Hercegovini, kao i Makedoniji.

“Ulazak regiona u Evropsku uniju u fazama, gdje se daje prioritet Srbiji i Crnoj Gori, govori o jednoj historijskoj nepravdi, upravo jer je Srbija najodgovornija za situaciju u pojedenim zemljama regiona, naročito u BiH”, rekao je Bećirović gostujući na N1 televiziji, napominjući da usložnjena situacija u BiH ni danas kao ni ’90-ih nije samo posljedica unutarnjih odnosa u zemlji, već upravo suprotno, “to je posljedica odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini.”

“Ukoliko bi Hrvatska i Srbija željele da se postigne dogovor u BiH oko ključnih problema u zemlji, to bi se postiglo preko noći. Ali se dešava suprotno, Srbija i Hrvatska izvoze probleme u BiH”, smatra Bećirović, dodajući da i Hrvatska i Srbija imaju svoje političke eksponente u BiH.

On je upozorio da ukoliko bi Srbija ušla u EU prije ostalih zemalja, došli bi u poziciju da ona uslovljava druge zemlje koje su na putu da postanu članice EU.

“Sada imamo situaciju da se Srbija nagrađuje, iako je uzrokovala sve te nedaće i BiH i drugim državama regiona, što je nezapamćeno. Istovremeno, EU kažnjava BiH i Makedoniju, postavljajući nemoguće uslove pred njih”, rekao je Bećirović, prenosi agencija Patria. Direktor IFIMES-a smatra da svakako i Srbija i Crna Gora trebaju biti članice EU, ali da regionu u EU treba „ući u paketu“, ili barem da BiH mora dobiti poseban status zbog nepravedne politike prema toj zemlji u posljednjih 30 godina.

“EU treba razmisliti o regionalnom pristupu, ili da se nađe neki model za BiH, koja je trpjela nepravednu politiku EU posljednjih 30 godina, kao i sama Makedonija, jer je i tu zemlju EU ostavila na cjedilu”, rekao je Bećirović.

 

NV / NAP

Na vrh