Bećirović: Nakon presude ICTY-a, postavlja se pitanje šta HDZ radi u porodici EPP-a

5. Dec 2017. | 21:39 | NV
doc dr Zijad Becirovic

Posjeta je nepotrebna. Ona nema nikakve dodane vrijednosti kao što nisu imale ni dosadašnje posjete. Mislim da Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i HDZ postaju pitanje za Evropsku pučku stranku (EPP), kaže u komentaru za agenciju Patria doc. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, komenatrišući posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Mostaru, svega nekoliko dana nakon što je Haški sud bivše čelnike Hrvatske zajednice Herceg-Bosna osudio zbog zločina u BiH, a krivim je proglasio i prvog predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i nekadašnjeg ministra odbrane te zemlje Gojka Šuška, svi visokopozicionirani članovi HDZ-a.

“HDZ-u je kao stranci prvostepenom presudom presuđeno da je kriminalna organizacija u slučaju Fimi Media. Sada je ICTY presudio Udruženi zločinački poduhvat (UZP) u kojeg su uključeni kadrovi HDZ-a. Opravdanim se postavlja pitanje šta radi HDZ u porodici Evropskih pučkih stranaka, kojoj su već nanesene ozbiljne štete kada je u pitanju ugled zbog slučaja Sanader, Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) u Makedoniji. I naravno bez saglasnosti sestrinskog HDZ-a Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) nikada ne bi mogla postati članica EPP. To je jedan zatvoreni krug. Ne vidim potrebe da je dolazio i u Sarajevo. U ovom slučaju njegove riječi više govore od posjete”, kaže Bećirović.

 

Britanski Guardian Plenkovića je nazvao prvim šefom vlade jedne članice EU koja podržava zločince. Da li takvo ponašanje hrvatske politike jednako štetu nanosi i samoj Hrvatskoj?

“Plenković je po profesiji pravnik, koji bi morao voditi računa i o dignitetu profesije. Dobro je da je progovorio na takav način i pokazao svoje pravo lice. Time je Andrej Plenković sam sebe eliminirao za bilo kakvu funkciju u budućnosti unutar EU, NATO ili UN, jer to što je rekao ostat će zabilježeno u povijesti. Istu samo diskvalifikaciju učinila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Neka zaborave na nastavak neke međunarodne političke karijere. Kasnije je Plenković djelimično korigirao izjavu, da prihvaća presudu ICTY ali da se ne slaže sa nekim dijelovima. Ništa ne može popraviti prvobitnu izjavu”, kaže Bećirović.

 

Hrvatske je više puta u posljednjih nekoliko godina pokazala da ne poštuje evropske vrijednosti, i to u slučaju Piranskog zaljeva, zatim u slučaju Pelješkog mosta, i konačno, Hrvatska ne priznaje Haški sud kojeg je osnovao UN. Može li se očekivati da Brisel otvoreno kaže Hrvatskoj politici da se ne mogu na taj način ponašati?

“Najviši dužnosnici Republike Hrvatske pokazali su, da nisu dostojni i odgovorni za obavljanje najviših funkcija u državi. Nanijeli su Hrvatskoj ogromnu štetu u regionalnim i međunarodnim odnosima. To će se tek osjetiti kada je u pitanju njen položaj na međunarodnoj sceni. Selektivan pristup međunarodnih ili bilateralno preuzetih obaveza vratit će se Hrvatskoj kao svojevrstan boomerang. Ne zaboravimo, da Hrvatska nikada nije ratificirala sporazum Izetbegović-Tuđman o granici. Ne priznaje Arbitražnu odluku o granici između Hrvatske i Slovenije. Ne priznavanje presude ICTY u slučaju tzv. hrvatske šestorke pokazuje svu bijedu hrvatske politike i dominantno stranke HDZ, koja je već duže vremena stranka slučaj, a to mora što prije postati i za Evropsku pučku stranku (EPP)”, kaže Bećirović.

 

Na pitanje kako gleda na posjetu evropskog komesara Johannesa Hahna Sarajevu, koji je poručio da neće ništa tolerirati što nema evropske vrijednosti, Bećirović kaž da je komesar Han poslao jasnu poruku iako i on sam dolazi iz Evropske pučke stranke (EPP).

“EPP je zauzela jasnu poziciju kada je u pitanju njihova sestrinska stranka VMRO-DPMNE i Nikola Gruevski u Makedoniji.  Očekuje se da se sličan stav zauzme i prema Hrvatskoj i HDZ, jer je nedopustivo da jedna država koja je članica EU, NATO i UN ne priznaje presudu UN-ovog suda, koji je na osnovu zakona o saradnji sa ICTY postao dio hrvatskog pravnog poretka“. Bećirović dodaje da u prevodu to znači da ne priznajete sami sebe. „Rijetko viđeno, al’ istinito! U ovom slučaju možemo samo govoriti o antieuropskim vrijednostima”, zaključuje Bećirović za NAP.

 

NV / NAP

Na vrh