Bećirović o Pelješkom mostu: Treba nam prolaz do otvorenog mora, BiH nije samo centar Sarajeva

14. Aug 2017. | 23:04 | NV
denis(25)

Iz hrvatske Vlade tvrde da neće odustati od gradnje Pelješkog mosta, koji bi povezao Dubrovačko-neretvansku županiju kopnenim putem sa ostatkom Hrvatske, bez obzira na upozorenja da bi taj most zatvorio pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru a Hrvatska time prekršila član 7 i član 10  Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak prilikom posjete otoku Hvaru da je most – za kojeg je i Evropska komisija pod sumnjivim okolnostima izdvojila oko 357 miliona eura – za Hrvatsku strateško pitanje, bez obzira na reakcije iz Bosne i Hercegovine.

Takav stav premijera Plenkovića neki analitičari su ocijenili nedobrosusjedskim, i vrlo drskim u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska uređuje vlastitu zemlju na račun susjedne BiH, čije institucije ne mogu da se odupru nasrtajima iz Hrvatske zbog loše političke klime u zemlji.

SDP-ov zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ističe u komentaru za agenciju Patria da državni vrh Bosne i Hercegovine ne treba kritizirati i praviti medijsku hajku oko najava da će kontroverzni most biti izgrađen bez obzira na protivljenje druge strane, već, kaže, trebaju hitno preduzeti ozbiljne korake koji bi zaštitili interese države Bosne i Hercegovine.

“Ključni organ koji treba da reagira u ovom slučaju je Predsjedništvo BiH, Parlament BiH također ima svoj dio nadležnosti, kao i Vijeće ministara koje bi trebalo raditi više nego što radi sada. Često su pospani kada su u pitanju neka važna pitanja za državu. Pitanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta je važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Moramo početi razvijati kod ljudi osjećaj za državu. I, uz to, treba znati da nije Bosna i Hercegovina samo ono što se dešava u centru Sarajeva ili nekog drugog grada, BiH je svaki pedalj njene teritorije”smatra Bećirović.

On kaže da je u slučaju spora oko Pelješkog mosta najvažnije definisati nekoliko ključnih stvari, a onda bi se i spor mogao riješiti mnogo jednostavnije. Na prvom mjestu, kaže Bećirović, potrebno je da Hrvatska shvati da je Bosna i Hercegovina pomorska država. Gradnja mosta u Malostonskom zalivu pretvorilo bi je u kopnenu državu, što bi značilo kršenje međunarodnih konvencija od strane Hrvatske, a na koje se Hrvatska jasno i glasno obavezala.

Kao predsjedavajući državnog Parlamenta BiH u prošlom sazivu, prisjeća se, o pitanju Pelješkog mosta koji je i tada bio aktuelna tema u Zagrebu je razgovarao sa tadašnjim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom i tadašnjom ministricom vanjskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, te da je tadašnja politika Hrvatske pokazivala mnogo više razumijevanja prema BiH od politike koju vodi aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“BiH ima svoje teritorijalne vode, i ona u skladu sa UN konvencijama ima prava na priključni koridor od svojih terorijalnih voda pa sve do otvorenog mora. To je ključno. BiH od toga ne smije odustati. Jer, to je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Svaka država bi branila svoj teritorij”, kaže Bećirović, dodajuću da smo takav stav mogli vidjeti prije nekoliko sedmica upravo u slučaju spora između Hrvatske i Slovenije.

“Priključni koridor BiH otvorenom moru podliježe jednoj apsolutnoj slobodi komunikacije, i na njemu je, prema konvencijama, zabranjena bilo kakva gradnja vještačkih otoka ili nekih drugih građevina koje bi mogle spriječavati pristup BiH otvorenom moru”, dodaje Bećirović.

Konačno, kaže, kako je moguće da Hrvatska spominje bilo kakvu gradnju u ovom dijelu mora, kada pomorska granica između Hrvatske i BiH čak nije ni definisana.

Za Bećirovića je jako važno da BiH i Hrvatska pokažu konkretne poteze s ciljem da dvije države nastave razvijati dobrosusjedsku saradnju. Ta saradnja, mišljenja je, nema alternativu. Ali, jasan je Bećirović, dobrosusjedska saradnja mora biti bazirana na međusobnom poštovanju prava obje države, a ne urušavanju jedne države od strane druge.

“Treba razgovarati sa kolegama iz Hrvatske. Ovo pitanje se treba riješiti na obostrano zadovoljstvo, a ja mislim da je to moguće. Dovoljno je poštovati međunarodne konvencije, i međusobni suverenitet obje države.”

 

NV / NAP

Na vrh