Bećirović: Upitan legitimitet izbora u Rusiji kao i odlazak Hadžiabdić u ulozi posmatrača

18. Mar 2018. | 22:15 | NV
zijad becirovic(13)

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović kazao je za novinsku agenciju Patria da zabrinjava činjenica je Ruska Federacija duboko infiltrirana u odbrambeno-sigurnosni sistem Republike Srbije  ali i dobrim dijelom bh. entiteta Republika Srpska.

“U slučaju da BiH postane članica NATO-a, a to će jednog dana i postati, ulazi inficirana i kontaminirana sa ruskim utjecajem i ruskim kadrovima u okviru sigurnosno-odbrambenih sistema koji bi tada bili sastavni dio sistema NATO-a. Rusija je kapilarno prisutna i u BiH i u regionu što govori o samoj poziciji zapada u ovoj regiji”, kazao je Bećirović.

On je dodao da bi Zapad trebao ozbiljno shvatiti izjave američkog generala Kurtisa Skuporatija o ruskom utjecaju te da BiH bude što prije treba biti primljena u članstvo Evropske unije i NATO.

Bećirović smatra i da Strategija o proširenju Zapadnog Balkana ne daje jasne inpute za zemlje regiona kao ni za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o ulasku u EU.

Direktor IFIMES-a komentirao je i predsjedničke izbore u Rusiji te je kazao da oni “umjesto praznika demokratije, predstavljaju farsu od demokratije.”

“Stvoren je jedan politički ambijent koji traje skoro 18 godina u kojem nema političkog protivnika Vladimiru Putinu. I ova izborna kampanja pokazala je da to nije izborna kampanja jer u njoj nije učestvovao Putin, nego je imao svojih sedam eksponenata koji su se sami sučeljavali i na neki način međusobno vrijeđali dok se Putin pojavio samo na jednom predizbornom skupu.”

Izbori se održavaju i na Krimu koji je Rusija nasilno pripojila i postavlja se pitanje i legaliteta i legitimiteta samih tih izbora. U tom kontekstu Bećirović je problematizirao i odlazak predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić i člana CIK-a Novaka Božičkovića u Rusiju kao posmatrača, te navodi da time Hadžiabdić i Božičković daju legalitet i legitimitet tim izborima.

Bećirović smatra da će Rusija nastaviti povećavati agresivnu vanjsku politiku te da će biti izvoznik problema.

 

NV / NAP

Na vrh