Bečki BOKU univerzitet šesti na rang-listi održivih univerziteta “GreenMetric”

10. Jan 2017. | 13:31 | NV
Boku_01

Bečki “Univerzitet prirodnih resursa i bionauka” (BOKU) rangiran je na 6. mjesto svjetske liste univerziteta “GreenMetric” za 2016. godinu koja ocjenjuje stepen održivosti visokoškolskih univerziteta. To podrazumijeva nivo održivosti univerzitetskih istraživanja, podučavanja i ekologije preduzeća tj. institucije.

BOKU, koji je osnovan davne 1872. godine, u odnosu na 2015. godinu ostvario je napredak za sedam pozicija i najbolje je rangiran univerzitet na njemačkom govornom području. Najbolje rezultate BOKU je ostvario u kategorijama “Nauka i istraživanje” (5. mjesto) i “Upravljanje otpadom” (11. mjesto). Prema indikatoru “Urban” BOKU je rangiran na drugo mjesto.

Međunarodni univerzitetski rejting “GreenMetric World Universities” kojeg je prije sedam godina uspostavio “Universitas Indonesia” poprima sve veći značaj. Od početnih 95 univerziteta, vrjednovanje se proširilo na 516 visokoškolskih institucija u 74 države.

Na listi najboljih prvih pet mjesta zauzeli su University of California Davis (SAD), University of Nottingham (VB), Wageningen University & Research (HOL), University of Conneticut (SAD) i University of Oxford (VB). Najbolje rangiran univerzitet iz regije je na 203. mjestu “Univerzitet u Mariboru”.

RANG-LISTA: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2016/

Metodologija: http://greenmetric.ui.ac.id/methodology/

 

NV

Na vrh