Magazin>>

Bečko poduzeće za snabdijevanje energijom dobilo prvu virtuelnu zaposlenicu

27. Sep 2017. | 12:29 | NV
BotTina (c) Wien Energie_Springer und Jacoby

Bečko preduzeće za snabdijevanje energijom “Wien Energie“ prvo je preduzeće u Austriji koje na svojoj internetskoj stranici nudi mogućnost chata. Virtuelni korisnički servis imena BotTina od nedavno potpuno automatizirano odgovara na korisničke upite i dostupan je putem kompjutera, tableta i pametnih telefona.

U julu 2017. godine pokrenuta je testna faza putem Facebook stranice preduzeća, a 1.500 korisnika je tokom tog razdoblja odgovore na svoja pitanja dobilo putem novog servisa.

Novi alat je sada integriran i u samu stranicu preduzeća, gdje BotTina korisnicima pomaže 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

Tokom pilot faze BotTina je u komunikaciji s korisnicima automatski proširila fond servisnih informacija s kojima raspolaže te sada može odgovoriti na preko 3.500 različitih upita iz 330 tematskih područja, što je 1.000 pitanja više nego prilikom pokretanja servisa.

Nova virtuelna zaposlenica bečkog preduzeća za snabdijevanje energijom tako pored pitanja o preseljenju, elektronskim računima i prijavljivanju priključaka može odgovoriti i na pitanja o tarifama te preporučiti odgovarajuće proizvode. BotTina na pitanja odgovara direktno ili korisnike upućuje na odgovarajuće linkove unutar stanice.

Novi sistem u stanju je istovremeno odgovarati na upite neograničenog broja korisnika, a posebno je koristan prilikom odgovaranja na svakodnevna pitanja s kojima se susreću zaposlenici telefonskih linija korisničkog servisa. Cilj uvođenja novog sistema zapravo je rasterećenje telefonskog servisa, čime će zaposlenici više vremena moći posvetiti kompleksnijim pitanjima i problemima korisnika.

 

NV

Na vrh