Beekman: Visoki stepen političke i etničke fragmentacije medija u BiH

"U Bosni i Hercegovini postoji veoma visoki stepen fragmentacije medija po političkim i po etničkim osnovama, a oni koji pokušavaju raditi svoj posao savjesno i profesionalno susreću se svakodnevno s različnim pritiscima", izjavio je ataše za štampu Ambasade SAD-a u BiH Philip M. Beekman na međunarodnoj konferenciji "Forum digitalnih medija 2014"

6. Mar 2014. | 12:21 | I.Č
19790

Konferenciju posvećenu trendovima u oblasti medija i novinarstva u kontekstu digitalnih tehnologija organizirao je Mediacentar Sarajevo, prenosi Fena.

Podsjetio je da je prošle nedjelje State Department objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu i dodao da u BiH postoje brojni mediji koji pružaju veliki broj različitih stavova.

"Ambasada SAD-a i Mediacenatr Sarajevo imaju dugogodišnju tradiciju saradnje u pružanju podrške neovisnom i profesionalnom novinarstvu. Na konferenciji ćemo imati priliku da razgovaramo o značajnim pitanjima iz oblasti medija i novih digitalnih tehnologija", rekao je Beekman.

U naredana dva dana učesnici konferencije koji su novinari i urednici razgovarat će o velikim izazovima koji se nalaze pred medijima kao što je obrazovanje novinara, finansiranje online medijskih projekata te građansko novinarstvo.

"Građansko novinarstvo ima poseban značaj u BiH zbog nedavnih događaja u BiH", naglasio je.

Dodao je da se mediji svakodnevno susreću s različitim pritiscima od političkih, ekonomskih i finansijskih pritisaka te da će se na ovoj konferenciji razgovarati na koji način se nositi s tim pritiscima.

Direktorica Internewsa BiH Sue Folger kazala je da je većina medija u BiH izložena političkim ili poslovnim pritiscima.

"Iz tog razloga na ovoj konferenciji veći fokus stavljamo na online medije, jer smatramo da su oni više nezavisni, fleksibilniji i objektivniji", smatra Folger.

Dodala je da Internews BiH podržava male medijske kuće te studentske medijske klinike koje se bave pravom, medijskom pismenosti i tehnologijom.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh