Belgijska policija napravila strašne propuste, ministar ponudio ostavku

Belgijski ministar unutrašnjih poslova okrivio je policijski nemar kao razlog što se nije ušlo u trag militantu Islamske države (IS) Ibrahimu Bakraouiju kojega je Turska lani protjerala, a on se u utorak raznio u Bruxellesu

25. Mar 2016. | 19:59 | S.M
56647


Ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon ponudio je ostavku zbog tog događaja u četvrtak ustvrdivši da je on preuzeo potpunu političku odgovornost, ali je upozorio da je neko u policijskom aparatu pogriješio". "Neko je bio nemaran i nedovoljno aktivan", rekao je.

Belgijske vlasti suočile su se s nelagodom nakon što je Turska rekla u srijedu da je Ankara protjerala Ibrahima El Bakraouija nazad u Evropu prošlog jula.

Belgijske i holandske vlasti bile su 2015. obaviještene o turskim sumnjama da je on strani borac koji nastoji stići u Siriju.

U to vrijeme belgijske su vlasti odgovorile da je Bakraoui, koji je 2010. bio osuđen na devet godina zatvora jer je pucao na policajce nakon pljačke, kriminalac, ali ne i militant te su od Turske zatražile više inforamcija.

Bakraoui je pušten uvjetno iz zatvora 2014., ali je uspio pobjeći iz Belgije.

Jambon je rekao da je Bakraoui uhvaćen u Turskoj pored sirijske granice 11. juna 2015. Turska je tada obavijestila belgijsko veleposlanstvo da će biti stavljen na avion za Amsterdam 14. jula 2015., gdje nije bio uhapšen jer holandska policija nije dobila nikakve upute od svojih belgijskih kolega.

Na vrh