Belgijske vlasti potvrdile: Bombaš samoubica izveo napad na aerodromu

Kompletna Evropa je uznemirena jutrošnjim napadima u belgijskoj prijestonici Briselu, gdje su eksplodirale tri bombe, koje su odnijele najmanje 21 život, a strahuje se da bi poginulih moglo biti puno više

22. Mar 2016. | 12:08 | K.K
56449

Strahovi da se radi o terorističkom napadu dobili su potvrdu kada je briselski tužilac izjavio da je potvrđeno da se na aerodromu Zaventem radilo o samoubilačkom napadu.

Broj žrtava raste iz minute u minutu, a brojni ranjenici su u kritičnom stanju. Niko još uvijek nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da su za napad odgovorne terorističke ćelije priklonjene ISIL-u, čiji podržavaoci putem društvenih mreža od ranih jutarnjih sati “slave” ovaj napad.

Inače, pripadnici El-Kaide nisu danas putem društvenih mreža bili pretjerano aktivni, pa se pretpostavlja da ova teroristička organizacija nema veze sa izvršenjem napada. Interesantno je da ISIL odgovornost za svoje terorističke napade preuzima tek pošto svi njegovi operativci budu uhapšeni ili ubijeni, a pošto danas ISIL nije uputio nikakvu reakciju, vlasti u Briselu strahuju da su mogući i drugi napadi.

Na vrh