Belgijski fotograf izložbom briše predrasude o islamu

U svijetu u kojem je veliki broj stanovnika zahvatio strah od islama, belgijski fotograf Francois Struzik pokazuje način kako da vidite stvari drugačije

16. Feb 2016. | 19:48 | Senahid Malanović
54693FOTO: Francois Struzik

U svojoj izložbi pod nazivom 'Voyage Sacre', Struzik nas vodi na putovanje kroz, Kosovo, Maroko, Indiju, Kašmir, Bangladeš i Pakistan. Iako je njegova interakcija u ovim zemljama potpuno raznolika, oči ovog fotografa tražile su duboku skrivenu ljudsku stranu nego neke neobične ili različite stvari.

“Voyage Sacre je dugo putovanje u raznovrsnom kulturnom prostoru. Raznolikom i kontradiktornom”, kaže Struzik.

U rasprostranjenoj galeriji u Alliance Française, štampane u crno-bijeloj boji, fotografije su toliko zanimljive i melanholične te će vas natjerati da se što duže zadržite na jednoj prije nego pređete na sljedeću fotografiju.

Gotovo u svakoj fotografiji postoji izraz, ritual, vjera, ljudskost, i atmosfera koja vas privlači. Usprkos kulturnim razlikama u zemljama, Struzik je nastojao da ukaže na humanost koju svi posjedujemo u sebi .

"Trebalo bi ići dalje od predrasuda. Islam se smatra holističkim u Evropi. Želim pokazati da je to mnogo složenije", kaže on.

"Dok mediji teže da pojednostave stvari, naša odgovornost je da kažemo ‘ne’, to nije tako jednostavno", nastavlja.

Struzik ne želi reći ljudima šta da misle; on se nada da će samo podstaknuti kuriozitet sa svojim slikama. On želi da ljudi "misle više i pozitivnije”.

Struzik, koji je i fotoreporter, radio je za razne press časopise međunarodnih organizacija, kao što su UNICEF, Svjetski program za hranu i Terre des Hommes. Trenutno radi na knjizi koja sadrži njegove fotografije iz proteklih deset godina.

  • FOTO: Francois Struzik
  • FOTO: Francois Struzik
  • FOTO: Francois Struzik

Na vrh