Bellen: Austrija da podrži države Balkana na putu u EU, protiv referenduma u entitetu RS

4. Dec 2016. | 22:00 | NV
288957

Pobjednik na današnjim predsjedničkim izborima u Austriji, Alexander van der Bellen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

Van der Bellen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao Austrija nema tako tjesne ekonomske i historijske odnose sa zapadnim Balkanom.

“Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspješno približavanje postepena primjena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja, i mnoga pitanja su još otvorena”, objasnio je on.

Van der Bellen ocjenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU.

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Bellen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

“Vlade u Sarajevu i Beograd će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to djelovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promjena granica su problematična”, uvjeren je on.

 

NV / Tanjug

Na vrh