Bevanda ipak priznao: Akcize neće biti izvor novca za gradnju autoputa nego rate za otplatu kredita

30. Jan 2018. | 21:44 | NV
bevanda(7)

U mukotrpnoj i energičnoj borbi da se usvoji Zakon o akcizama, a koji stupa na snagu 1. februara, a nakon čega će građani BiH plaćati skuplje gorivo, naučili smo da bez toga nema gradnje autoputeva i infrastrukturnih radova. Obećali su parlamentarni nadzor, posebne račune, ono što obećavaju već godinama, BiH će postati najveće gradilište od rata pa ovamo.

Tako su poručili oni koji su dali svoj glas za ovaj zakon a čime su akcize za gorivo povećane za 15 feninga po litru.

Danas je pravu istinu rekao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH gostujući na N1 televiziji.

“Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Evorpu s našim jugom… Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocijenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta. Ona je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama”, rekao je Bevanda.

Upravo zastupnici koji nisu podržali usvajanje Zakona navodili su kako nove akcize neće biti iskorištene isključivo za izgradnju novih kilometara autoputa, već je izražena zabrinutost kako bi ova sredstva mogla biti iskorištena za krpljenje budžetskih rupa.

S druge strane stizali su odgovori od vladajućih da takvi navodi nisu istiniti, jer postoje namjenski podračuni koji su vezani za autoceste.

Same akcize neće biti izvor novca za gradnju autoputa nego praktično rate za otplatu kredita iz kojih će se finansirati gradnja.

Kako god, u ponedjeljak gorivo će ponovo da poskupi. Bit će skuplje od 2 KM, a prije nekoliko mjeseci bilo je 1,71 KM. To znači da je u roku od nekoliko mjeseci gorivo poskupilo za 0,40 KM.

“I to sve u tišini. Narod šuti. Političari mogu biti ponosni na ovakav narod. Rahat mogu uvoditi akzice, dizati kredite, a narod neka sve to lijepo i fino vraća. Živio narod!”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Izjavu Bevande primijetila je i politička komentatorica Ivana Marić.

“Dodatni prihodi od akciza neće ići za gradnju autocesta, nego će služiti kao sigurnost da će krediti biti vraćani, rekao je Vjekoslav Bevanda nakon što su nas uporno uvjeravali da će od povećanja akciza graditi autoputeve. Ko laže taj i…”, komentirala je Marić.

 

NV / NAP

Na vrh