Bh. film Ludwig von Sarajevo nagrađen u Beogradu

12. Sep 2017. | 15:39 | NV
Ludwig-von-Sarajevo

Kratki igrani film “Ludwig von Sarajevo” režisera Reshada Strika, bosanskog Australca, za koji je scenarij napisao novinar i književnik Edin Krehić, nagrađen je trećom nagradom na Internacionalnom filmskom festivalu o ljudskim pravima “Human District“ u Beogradu, prenosi INS.

Na festivalu su prikazivani filmovi iz cijelog svijeta. Među nagrađenima za kratki film su, također, filmovi „Close your eyes… Well“ Alija al-Bayatija iz Iraka, koji je osvojio prvu nagradu, dok je drugu nagradu  dobio film „On Air“, njemačkog autora Robert Nacken.

Nagrade su dodijeljene i u kategoriji dokumentarnog i Feature Film, te specijalna priznanja mahom evropskim autorima.

Nagrade će biti uručene 10. decembra na Dan ljudskih prava u Beogradu.

Inače, festival “Human district” ranije su podržali poznati glumci Mirjana Karanović i Lazar Ristovski, kao i mnoge druge ličnosti srbijanske kulturne scene.

Film “Ludwig von Sarajevo” je do sada prikazan na filmskim festivalima u Beču, Istanbulu, Lasiju, kao i našem Sarajevo film festivalu…

Film je nastao po Krehićevom scenarističkom prvijencu koji, na tragu njegovog romana „Jednog dana doći ću, oče“, kroz intimnu ispovijest, predstavlja cjelokupnu historiju zemlje obilježene ratovima, u kojoj sinovi odrastaju bez svojih poginulih očeva, a očevi oplakuju svoje ubijene sinove.

Glavni protagonista ovog ostvarenje je Hamid Karabeg, koji se ispovijeda nepoznatom grobu iz austrougarskog perioda. Međutim, grob mu odgovori, a, umjesto njegovog sina, ubijenog u opkoljenom Sarajevu tokom 1992. godine, obrati mu se austrougarski oficir Ludwig Bollis, koji je poginuo napadajući Sarajevo prije skoro 140 godina.

U tom razgovoru oni na neki način pronalaze svoj smisao, privremeni spokoj koji će pomoći njihovim dušama da nastave živjeti – jedna na ovom, druga na onom svijetu.

U filmu igraju Šerif Aljić, Admir Šehović, Ajdin Hasanić.

Internacionalni filmski festival o ljudskim pravima Human District ima za cilj unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u kontekstu filma.

 

NV / INS

Na vrh