BH Konzorcij: Mektić vrijeđa hiljade radnika koji u BiH proizvode policijske uniforme

15. Mar 2018. | 15:46 | NV
Dragan Mektić

Smatramo sramnim, neprimjerenim i netačnim javni istup ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u vezi sa Pravilnikom o policijskoj uniformi, kojim se grubo diskriminišu domaći proizvođači policijske i vojne opreme, saopćio je BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme.

“Već tri mjeseca BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka nastoji uspostaviti dijalog sa Vijećem ministara BiH.

Želja nam je u direktnim razgovorima ukazati na sve nedostatke usvojenog Pravilnika kojim se, iz ko zna kakvih i čijih interesa, favorizira samo jedan inostrani brend.

Isto to od Vijeća ministara traže i Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH te Udruženje tekstil, obuća i koža BiH – UTOK, ali se i njihovi zahtjevi grubo ignorišu.

Uniforme i dijelove policijske i vojne opreme proizvedene u BiH koriste policije brojnih evropskih država, a sve naše firme ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete, jer drugačije ne bi mogle izvoziti svoje proizvode.

Tvrdnje ministra Mektića kako domaći proizvodi “nisu kvalitetni” osim što su netačne, predstavljaju i svojevrsnu uvredu upućenu hiljadama radnika, koji već decenijama svoj trud i znanje ulažu kako bi časno živjeli od svog rada, što je rezultiralo otvaranjem brojnih stranih tržišta.

Sada se suočavamo sa situacijom da nam se u vlastitoj državi uskraćuje mogućnost da uopšte učestvujemo u postupku nabavke takvih proizvoda!?

Još jednom pozivamo Vijeće ministara BiH i ministra Mektića da posjete domaće kompanije i na licu mjesta se uvjere u kvalitet naših proizvoda. Ako to urade, uvjereni smo da će sporni Pravilnik odmah staviti van snage.

Nema tog nivoa kvaliteta kojeg BH Konzorcij nije u stanju ispuniti. Mi ne tražimo da se nivo kvaliteta smanjuje,  već tražimo samo jednaka pravila za sve.

Ono što mi, kao ni bilo ko drugi, ne možemo ispuniti jesu tehničke karakteristike koje su zaštićene i koje su tehnička, a ne odlika kvalitete, samo jednog tipa uniforme. Upravo to je propisano Pravilnikom kojeg je predložio ministar Mektić.

Na taj način potpuno smo eliminisani iz postupka javnih nabavki i to nema nikakve veze sa kvalitetom, što je samo jeftini i “nekvalitetni” paravan za diskriminaciju domaćih proizvođača”, saopćeno je.

 

NV / NAP

Na vrh