Dijaspora #bhdijaspora>>

Bh. zajednica u Australiji osnovala Australsko-bosanski akademski forum

Protekli vikend u bh. zajednici u Melbournu protekao je u znaku dvije aktivnosti: prva je bila organizacija konzularnih dana a druga osnivanje Australsko-bosanskog akademskog foruma

18. Nov 2015. | 12:43 | A.D
50108

Službenici Ambasade BiH iz Canberre Armin Hujić i Edin Omerika su u toku dva dana pružali konzularne usluge državljanima Bosne i Hercegovine koji žive u Melbounu, od izdavanja pasoša, ovjeravanja punomoći i izjava te odgovarali na mnogobrojna pitanja.

Ambasador Bakir Sadović iskoristio je boravak u Melbournu da razgovara sa predstavnicima klubova i privrednicima porijeklom iz BiH, a u subotu veče prisustvovao je osnivačkom sastanku Australsko-bosanskog akademskog foruma.

Forum je nevladina organizacija čiji je cilj afirmacija bh. zajednice u australskom multikulturalnom društvu. Forum će sarađivati sa postojećim bh. organizacijama širom Australije i otvoren je za sve prominentne i uticajne pojedince iz koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji, te podržavaju ideju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, demokratske i slobodne države svih njenih građana i naroda.

Radna grupa Foruma u Melbournu
Radna grupa Foruma u Melbournu

“Za koordinatora Foruma izabrana je Iris Kučuk. Iris živi u Australiji od 2014. godine, a trenutno na Melbourne University završava diplomski studij iz psihologije. Prije toga, radila je kao docent na Univerzitetu Tuzla i “Džemal Bijedić” u Mostaru, te kao koordinator u NATO Štabu u Sarajevu i prevodilac u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Iris je magistrirala na Karl-Franzens univerzitetu u Grazu, a na Bečkom univerzitetu je doktorirala iz oblasti engleske i američke književnosti.

Susret predstavnika Ambasade sa bh. građanima u Melbournu
Susret predstavnika Ambasade sa bh. građanima u Melbournu

Ostali članovi Foruma su istaknuti pojedinci koji rade na fakultetima ili u prestižnim kompanijama kao inženjeri, ljekari, u finansijskim ustanovama, menadžementu”, istakao je Almir Alispahić, glasnogovornik Australijske unije bosanskohercegovačkih asosijacija.

Na vrh