BiH i Iran trebaju jačati ekonomsku saradnju

2. Mar 2018. | 17:13 | NV
iranac

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammada Javada Zarifa.

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu delegaciji Islamske Republike Iran predvođenoj ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su upoznali ministra Zarifa s aktuelnom situacijom u našoj zemlji.

Istaknuta je opredijelјenost BiH za evropski put, kao i za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uvjeta, kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Saradnja dvije države je na zadovoljavajućem nivou, ali ima prostora za njeno unapređenje.

Bosna i Hercegovina ima izuzetan geografski položaj koji omogućava iranskoj privredi i investitorima pristup evropskom tržištu, što je pretpostavka za osnivanje kompanija i filijala iranskih poduzeća.

Ministar Zarif je izrazio nadu i spremnost da se ukine vizni režim između dvije zemlje, što bi utjecalo na razvoj privrede, ekonomskih i kulturnih odnosa, osobito u sektorima poljoprivrede, drvne industrije, energetike i građevinarstva.

 

NV

Na vrh