BiH potpisuje operativni sporazum o saradnji s EUROPOL-om

Direktor EUROPOL-a Rob Wainwright krajem mjeseca dolazi u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će se susresti s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem

17. Aug 2016. | 14:30 | Dž.A.
europol

Tom prilikom, ministar Mektić i direktor Wainwright potpisat će 31. augusta Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije.

Kako je rečeno Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH, ovo je izuzetno važan iskorak u unapređenju saradnje BiH i zemalja Evropske unije u oblasti sigurnosti, prvenstveno u suzbijanju i istraživanju teških oblika međunarodnog kriminala.

Ovaj sporazum omogućit će razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

“Ovo je vrlo važna obaveza koju ispunjavamo na evropskom putu i omogućavamo našim policijskim agencijama brzu razmjenu informacija i bolju saradnju s kolegama u zemljama Evropske unije u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i narkoticima, krađe automobila i drugih teških oblika kriminala. Na taj način mi postajemo dio jedinstvenog evropskog sigurnosnog sistema”, kazao je Mektić za Fenu, dodajući da je sporazumom predviđena i razmjena oficira za vezu između BiH i EUROPOL-a.

Tokom posjete BiH, direktor EUROPOL-a posjetit će Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu te Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja.

 

(FENA)

Na vrh