BiH se pridružila obilježavanju Evropske sedmice imunizacije

Konferencija ministara za oblast zdravstva, kojim predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović usvojila je danas izjavu kojom se Bosna i Hercegovina pridružila inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u obilježavanju Evropske sedmice imunizacije

20. Apr 2015. | 16:57 | D.R
39597


Evropska sedmica imunizacije ove godine obilježava se od 20. do 25. aprila i fokusirana je na potrebu obnavljanja posvećenosti imunizaciji na političkom, profesionalnom i ličnom nivou kao i na podizanje svijesti i povećanje globalne stope imunizacije protiv onih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

"Članovi Konferencije ministara za oblast zdravstva u usvojenoj izjavi podsjećaju da danas na raspolaganju imamo djelotvorne i sigurne vakcine koje sprečavaju nastanak oko 20 zaraznih bolesti, od rođenja pa do zrelosti", – navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da aktivna imunizacija u svijetu trenutno spašava više od tri miliona života svake godine, te da unapređuje kvalitet života djece i odraslih osoba.

Pad broja slučajeva oboljelih od vakcinalno preventabilnih bolesti je učinio da se mnoge zarazne bolesti smatraju prošlošću u Evropi.

Međutim, upozoreno je, skoro 650.000 djece u evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije ne dobije prvu dozu vakcine protiv morbila što omogućava da djeca i dalje obolijevaju od te bolesti, javlja Fena.

(Agencija FENA)

Na vrh