Bihać: Lipovača podnio ostavku!

Javnost s nestrpljenjem očekuje završetak sjednice Skupštine USK na kojoj se odlučuje o smjeni Vlade USK

10. Feb 2014. | 01:00 | D.A
18659

01:00 Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) dr. Hamdija Lipovača podnio je ostavku, koju je u ponedjeljak sat iza ponoći na vanrednoj sjednici prihvatila Skupština USK sa 24 glasa za i nijednim protiv. Usvojen je zaključak da predstavnici stranaka u Skupštini USK u narednih deset dana usaglase prijedlog kandidata za novog premijera USK. Ostavci je prethodila višesatna rasprava koja ja protekla u mučnoj atmosferi.

Nakon Seada Čauševića iz Tuzlanskog kantona, Muniba Husejnagića iz Zeničko-dobojskog, Suada Zeljkovića iz Sarajevskog kantona, ovo je četvrti premijer koji je podnio ostavku nakon vala februarskih demonstracija i nasilja diljem Federacije BiH.

Ostavku je dao i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta, ponudio načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, a učinio je to i Himzo Selimović, direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH.

23:04 Kasim Kozlica, jedan od predstavnika boračkih udruženja izjavio je kako će sutra sva boračka udruženja sjesti i ujediniti sve borce koje je politika razjedinila radi vlastitih ciljeva i interesa.

23:00 Husein Rošić (SDA) predložio pauzu od 15 minuta.

22:55 Asim Kamber (SDA) tvrdi da je nemoguće da CIK raspiše vanredne izbore u izbornoj godini, odnosno da je taj prijedlog nemoguće realizirati. On je pozvao premijera da dođe na sjednicu i stavi svoj mandat na raspolaganje.

22:50 Emir Tatlić (SDP) je zamolio da se poslaniku Ivanu Prši (SDP) da prilika kako bi mogao iznijeti stav kluba SDP-a.

22:34 Admir Haždipašić (ASDA) tvrdi da većina zahtjeva koji se nalaze pred njima nije u njihovoj nadležnosti i tvrdi da su vanredni izbori jedino rješenje.

21:55 Došlo do sukoba između jednog od demonstranata i dva poslanika. Predsjedavajući Skupštine USK zatražio pauzu od 10 minuta.

21:43 Poslanici SDA traže od ostalih poslanika da na večerašnjoj sjednici izglasaju smjenu premijera i Vlade USK.

21:00 Jasminka Baković, predsjednica Organizacije žena učesnica i žena žrtava rata USK-a: Današnji dan se poklapa s danom kada sam silovana, zato mi drhti glas. Nećete nam uzeti dostojanstvo.

20:53 Hasaga Bratić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterena 91-96 Bos. Krupa”, u emotivnom nastupu rekao je kako je glad natjerala ljude da demonstracijama traži svoja prava.

20:40 Senad Bajrić, predsjednik boračkog udruženja ‘Sove Krajine’ na večerašnjoj skupštini USK-a ponovio je zahtjeve koje oni zajedno s ostalim demonstrantima imaju. “Suočeni smo s izostankom mjera reforme u našem kantonu, zbog sukoba unutar političkih struktura život je postao nepodnošljiv, tražimo smjenu premijera i vlade, formiranje vlade s ekspertima, jedinstvo vlasti kako bi se prevazišlo postojeće stanje, zahtjevamo ukidanje svih dodatnih privilegija koje su do sada službenici imali, zahtjevamo prekid upotrebe sile nad demonstrantima, hapšenje premijera Lipovače jer svojom neostavkom ugrožava tuđe živote, prekid njegov rada na Pravnom fakultetu u Sarajevu, ograđujemo se od bilo kakvih demonstranata koji na nasilan način uništavaju privatnu i društvenu imovinu.

Demonstranti su danas uputili zahtjev za smjenu premijera Unsko-sanskog kantona i komplet vlade, a sjednica na kojoj su trebala biti ponuđena rješenja u vezi s demonstracijama trebalo je da počne u 20 sati.

Premijer USK-a, Hamdija Lipovača, danas je ponovio da neće dati ostavku i da su mediji napravili svojevrsni linč na njega.

Neformalna grupa građana koja se okupila pod sloganom “Bosansko proljeće” danas je uputila zahtjeve Skupštini USK

Uskoro vam donosimo više informacija o dešavanjima na Skupštini USK.

Na vrh