Bijela kuća: Spremni smo upotrijebiti nuklearno oružje protiv Sjeverne Koreje

4. Sep 2017. | 08:59 | NV
bijela kuca

Sjedinjene Američke Države (SAD) su spremne da upotrijebe nuklearne kapacitete u slučaju da Sjeverna Koreja nastavi da ih ugrožava ili ugrožava njihove saveznike, saopštila je Bijela kuća. Poslije nove nuklearne probe Pyongyanga, američki predsjednik Donald Trump razgovarao je sinoć sa japanskim premijerom Shinzom Abeom, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Trump i Abe su osudili provokacije Sjeverne Koreje, potvrdili nepokolebljivu obostranu posvećenost po pitanju odbrane i obećali da će nastaviti blisku saradnju, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

“Predsjednik Tramp je ponovo potvrdio da su SAD posvećene obrani naše domovine, naše teritorije i naših saveznika, koristeći diplomatske, konvencionalne i nuklearne kapacitete sa kojima raspolaže”, navodi se u saopštenju američkog predsjedništva.

Američki ministar odbrane James Mattis je prethodno izjavio da će prijetnje SAD i njihovim saveznicima “naići na snažan vojni odgovor”.

“Odgovor će biti i efikasan i veoma snažan”, rekao je Mattis u Bijeloj kući poslije sastanka sa američkim predsjednikom i savjetnicima za nacionalnu sigurnost.

Sjeverna Koreja saopštila je jučer da je izvela šestu nuklearnu probu uspješnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

 

NV / Beta

Na vrh