Bijela kuća: Trump naložio organizovanje vojne parade

7. Feb 2018. | 19:59 | NV
trump(10)

Američki predsjednik Donald Trump naložio je organizovanje vojne parade kako bi predstavio vojnu moć zemlje i naglasio svoju ulogu glavnog komandata, saopštila je Bijela kuća.

“Predsjednik Trump izražava potpunu solidarnost prema vojnicima koji rizikuju svoje živote svaki dan kako bi garantovali sigurnost zemlje. Zatražio je od Ministarstva odbrane da razmotri organizovanje ceremonije tokom koje će svi Amerikanci moći da izraze svoje priznanje (prema vojsci)”, rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders koja je potvrdila ranije informacije lista Washington Post.

Pentagon je sa svoje strane saopštio da će to razmotriti, ali za sada nije naveden nijedan datum organizovanja parade.

Trump je ranije gajio ideju o paradi u Washingtonu prije njegovog izbora, ali je kasnije rekao da je bio posebno impresioniran vojnom paradom 14. jula u Parizu, kojoj je prisustvovao na poziv francuskog kolege Emmanuela Macrona.

Američki predsjednik je tada rekao da bi vojna parada u Washingtonu mogla da bude 4. jula, na američki nacionalni praznik. Međutim, Trumpovi protivnici su uporedili njegovu želju kao “želju vođe autokratskog režima”.

Washington Post objavio je da su Trump i ministar odbrane James Mattis o tome razgovarali 18. januara i da je američki predsjednik tada rekao da “želi paradu kao u Parizu”, prenijela je agencija AP.

List je dodao da bi takva parada mogla da košta nekoliko miliona dolara navodeći da je Pentagon više za održavanje parade u novembru na dan ratnih veterana, djelimično jer bi se poklopilo sa 100. godišnjicom od kraja Prvog svjetskog rata i na taj način bi se izbjegla direktna povezanost parade sa sadašnjim predsjednikom i njegovom politikom.

 

NV / Beta

Na vrh