Bingo investirao u Janju: 78 radnika će raditi u kompaniji “Semberka”

2. Dec 2016. | 10:58 | NV
semberka-janja004

Proizvodni pogon Fabrike za preradu sušenog povrća i začina „Semberka“ vraćen je u funkciju nakon više od 3 godine, piše tuzlanski.ba.

U četvrtak 1.12.2016. u posjeti Fabrici bio je gradonačelnik Bijeljine gdin Mićo Mićić, koji je zajedno sa predstavnicima kompanije Bingo i rukovodiocem proizvodnje Zlatanom Pejićem obišao obnovljeni proizvodni pogon fabrike.

U proteklom periodu kompanija Bingo je investirala velika sredstva u obnovu pogona, otklonjeni su svi nedostaci i započeta je proizvodnja. Već mjesec dana na policama Binga se može naći Semberski dodatak jelima u pakovanju od 500g i 1000g. Fabrika je sada spremna i za rad punim kapacitetom.

„Do sada nismo radili punim kapacitetom, jer nakon stečaja nismo uspjeli dogovoriti dovoljne količine s poljoprivrednicima. Od naredne sezone će se raditi punim kapacitetom, jer smo počeli ugovarati saradnju sa poljoprivrednicima iz cijele Semberije i okoline. U proteklom periodu prerađeno je 2500 t povrća, od čega je proizvedeno 327t sušenog povrća i dodatka jelima. Naš Semberski začin je jedini na tržištu koji sadrži 20% sušenog povrća, rađen je po staroj recepturi od najkvalitetnijih sastojaka. Ponosni smo što smo na tržište vratili dobro poznati brend. U našem začinu sadržano je sušeno povrće iz naše proizvodnje što ga samim tim čini kvalitetnijim od drugih proizvoda.“ Rekao je Zlatan Pejić, rukovodilac proizvodnje.

„Kompaniji Bingo ali i svim poljoprivrednicima iz Janje i Semberije želim mnogo uspjeha u radu. Semberka je bila ponos Janje i Semberije. I pokretanje njene proizvodnje je od velikog značaja za ovu regiju.„ , istakao je gdin Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Planovi kompanije Bingo su veliki. U 2017. godini u krugu fabrike formirat će se otkupna stanica za poljoprivredne proizvode koji će se na tržište BiH plasirati kroz Bingo trgovine. Planirana je i proizvodnja i izvoz sušenog krompira, mrkve, paštrnjaka, srijemoša, luka ali i ostalih povrtlarskih kultura. Već sada je u fabrici angažovano 78 radnika, što je za ovu regiju od velikog značaja. Kad fabrika krene punim kapacitetom angažovat će se još najmanje 50 radnika.

 

NV / tuzlanski.ba

Na vrh