Bivši američki diplomata Richard Haas: “Ovo je najopasniji trenutak u savremenoj historiji”

25. Mar 2018. | 17:54 | NV
haas

Bivši američki diplomata, jedan od teoretičara vanjske politike Richard Haas kaže da se SAD nalaze u “najopasnijem trenutku“ u svojoj savremenoj historiji.

“Predsjednik Donald Trump je raspoložen da vodi rat na tri fronta: politički, protiv (specijalnog tužioca) Boba Muellera, ekonomski protiv Kine/drugih trgovinskih partnera, i pravi rat protiv Irana i/ili Sjeverne Koreje”, rekao je Haas, a prenosi Sputnjik.

On je dodao i da je ovo najopasniji trenutak u savremenoj američkoj historiji.

“I u značajnoj mjeri smo ga sami izazvali, a ne neki događaji“, napisao je Haas.

Haas je ranije u članku: “Kuda ići. Promjene američke vanjske politike”, koju je u julu objavio Foreign affairs”, napisao da je u ovom trenutku Washingtonu potrebna strategija koja odgovara SAD i njenim saveznicima.

“SAD u cjelini treba da vrate sebi ulogu odgovornog akcionara, a ne da se izoluju od problema. Ne treba ignorisati problem međunarodne pomoći ili borbe za klimu. Nepredvidljivost u vanjskoj politici je dobra kao taktika, ali ne i strategija. Međunarodni poredak koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata se može mijenjati, ali ga ne treba u potpunosti rušiti. Ne treba zaboraviti koliko koristi je taj poredak donio Americi”, dodao je ekspert.

Richard Haas je od 2003. godine predsjednik Vijeća za međunarodne odnose, a ranije je bio direktor za planiranje politike u State Departmentu i savjetnik državnog sekretara Colina Powella.

 

NV / Sputnjik / foto Reuters

Na vrh