Bivši brazilski predsjednik Lula da Silva pristao da se preda policiji

8. Apr 2018. | 07:59 | NV
lula

Bivši predsjednik Brazila Luis Inacio Lula da Silva izjavio je da će se predati policiji nakon što mu je sud naložio da počne sa izdržavanjem kazne od 12 godina zbog korupcije, prenijela je Beta.

Lula da Silva je to najavio u obraćanju pristalicama na bini ispred zgrade metalurškog sindikata u mjestu Sao Bernardo do Campo, predgrađu Sao Paola, gdje se sklonio kod pristalica, navodi BBC.

Njemu se na bini pridružila smijenjena predsjednica Dilma Rousseff, što je izazvalo oduševljenje među više stotina okupljenih pristalica.

Sudija Sergio Moro koji je prošle godine osudio Lulu za korupciju, u četvrtak je naložio hapšenje bivšeg predsjednika kako bi počeo da izdržava kaznu od 12 godina i mjesec zatvora.

Lula da Silva negira krivicu i navodi da je izložen političkom progonu kako ne bi mogao da učestvuje na predsjedničkim izborima u oktobru na kojim je, prema anketama, glavni favorit za pobjedu.

Bio je predsjednik Brazila od 2003. do 2011. godine, a u julu 2017. osuđen je zbog korupcije i pranja novca, u okviru najveće istrage o korupciji u historiji Brazila, poslije koje su u zatvoru završili i viđeniji političari i poslovni ljudi.

 

NV

Na vrh