Bivši predsjednik Brazila Lula osuđen na devet i po godina zatvora

13. Jul 2017. | 15:13 | NV
lula

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u srijedu je osuđen na devet godina i šest mjeseci zatvora zbog korupcije i pranja novca, piše Telegram, prenosi agencija Patria.

Da Silva, poznatiji pod nadimkom Lula, koji je na čelu Brazila bio od 2003. do 2010. godine, optužen je da je tokom svoja dva mandata dopustio bujanje koruptivnih radnji, pritom lično profitirajući.

Prema sudu u Curitibi, građevinska firma OAS obavila je opsežnu renovaciju Lulinog stana u Guaruji na obali Atlantika. Bivši brazilski predsjednik zauzvrat je toj firmi omogućio ugovore s Petrobasom, naftnom kompanijom kojoj je Brazil djelomični vlasnik.

Istraga poznata kao “Lava Jato”, uzburkala je brazilske političke elite, a Lula je dosad najviša južnoamerička politička figura koja je njezina žrtva. Lula zasad ostaje na slobodi i može se žaliti na presudu.

Ako ona bude potvrđena ići će u zatvor i neće se moći kandidirati na predsjedničkim izborima 2018. godine na kojima je zasad favorit. On čitavo vrijeme demantira optužbe, te tvrdi da one ne počivaju na konkretnim dokazima.

Lula već godinama vodi bitku s vlasnicima bogatih stranih korporacija koje posluju u Brazilu, dok ga najsiromašniji slojevi brazilskog društva i radnička klasa smatraju svojim herojem i jedinim zaštitnikom.

Lula je poručio, a kasnije i bivša brazilska predsjednica Dilma Rousseff koja je opozvana sa predsjedničke pozicije u za mnoge montiranom procesu, izjavili su da je čitav slučaj namješten od vladajućih desničara koji su okrenuti ka Washingotnu i ne žele da vide brazilske socijaliste na vlasti.

Inače, Lula se smatrao za lidera ljevičara Južne Amerike i čovjeka koji je izvukao milione ljudi iz siromaštva.

 

NV / NAP

Na vrh