Blair: Generacije će žaliti zbog Brexita

4. Jan 2018. | 20:19 | NV
Tony Blair

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je da vrijeme curi za zaustavljanje Brexita koji će torpedovati Britaniju i zbog čega će žaliti generacije koje dolaze, prenosi Tanjug.

On je pozvao britanske laburiste da se usprotive tom procesu.

Blair, laburistički premijer od 1997. do 2007. godine, rekao je da će Britanija postati siromašnija i slabija i dodao da premijerka Theresa May nije riješila nijedan problem u vezi statusa Sjeverne Irske poslije Brexita, prenijela je agencija Reuters.

“Pravimo grešku koju savremeni svijet ne može da shvati i generacije u budućnosti nam neće oprostiti”, napisao je Blair u tekstu objavljenom na njegovoj web stranici.

“2018. godina biće posljednja šansa da se osigura da li su predloženi novi odnosi sa Evropom bolji od postojećih”, istakao je Blair.

Blair traži od njegove Laburističke partije da se priključi borbi za zaustavljanje Brexita.

Više od godinu i po nakon što je na referendumu odlučeno da Velika Britanija napusti EU, Britanci su i dalje duboko podjeljeni u pogledu odnosa prema Brexitu.

Oni koji podržavaju Brexit smatraju da Blair takvim stavom nanosi štetu i britanskim pregovorima sa EU i volji ljudi, navela je britanska agencija.

Međutim, Blair već mjesecima zagovara da se odluka građana Velike Britanije donesena na demokratskom referendumu preinači i da Velika Britanija ostane članica Evropske unije.

Sa druge strane, Velika Britanija je već počela pregovore sa Briselom o napuštanju EU i saopštila da će istupiti iz Evropske unije 29. marta 2019. godine.

 

NV

Na vrh