Blair: Zaustavljanje Brexita važnije od izbornog rezultata laburista

17. Dec 2017. | 19:51 | NV
Tony_Blair

Nekadašnji britanski premijer i bivši lider Laburističke partije Tony Blair izjavio je da bi prioritet te stranke trebalo da bude zaustavljanje izlaska Velike Britanije iz EU (Brexit), čak i po cijenu gubitka narednih izbora.

“Volio bih da vidim laburiste na vlasti. Ali mislim da je sada ključni državni prioritet da se spriječi Brexit. Stavio bih to iznad svega drugog u ovom trenutku”, kazao je Blair u intervjuu za Guardijan.

Blair je rekao da bi laburisti ispravno postupili da su su se suprotstavili Brexitu i dodao da bi takva njihova pozicija izazvala podjele kod najvećeg rivala, Konzervativne stranke.

On je naveo da vjeruje da je “stopiranje Brexita put ka osvajanju vlasti” za laburiste i odbacio stav da je njihovo prihvatanje rezultata referenduma o Brexitu bilo neophodno kako bi izbjegli rizik od gubitka podrške u starim industrijskim uporištima.

Britanski premijer od 1997. do 2007. godine rekao je da razumije “veoma pragmatičnu poziciju” koju su laburisti zauzeli kako bi izbjegli da budu označeni kao anti-Brexit partija, ali da su se zbog toga našli u istoj poziciji kao konzervativci, zalažući se za napuštanje EU, ali uz održavanje bliskih trgovinskih veza.

Blair je kazao i da će laburisti Jeremy Corbyna na sljedećim izborima imati znatno teži zadatak nego na prethodnim, koje su izgubili, navodeći da su konzervativci Therese May pred izbore 8. juna vodili “najnekompetentniju kampanju” od svih koje je do sada vidio.

On je prethodno izjavio da aktivno radi na zaustavljanju izlaska Velike Britanije iz EU, rekavši da taj proces “nije gotov dok ne bude gotov”, prenosi Independent.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. godine odlučili da napuste EU, a proces izlaska treba da bude okončan do marta 2019. godine.

 

NV / Beta

Na vrh